Verrassend Vechtdal

Beeldende kunst in Vechtdal Overijssel

  • 2 minuten opladen
  • 8407 x bekeken

Hier lees je over:

Het Vechtdal is een groot liefhebber van beeldende kunst. Het heeft zich daarom aangesloten bij het Kunstwegen-traject: een route van Zwolle door het Vechtdal naar de grens met Duitsland. De route loopt door tot Duitse Nordheim en is in totaal 160 kilometer lang.

Wie de rivier De Vecht vanaf Zwolle naar Nordheim volgt, passeert in totaal 75 kunstwerken van nationale en internationale, beeldende kunstenaars. Alles tezamen vormt de beeldende kunst langs De Vecht één van de grootste openluchtmusea ter wereld, die 24 uur per dag open is voor bezoek. Het Vechtdal Overijssel is ontzettend trots om deel uit te maken van dit beeldende kunstproject.

Beeldende kunst in Zwolle

Wie in Zwolle begint aan de Kunstwegen treft als eerste kunstwerk De Zieleschepen in Zwolle. Nabij landgoed Anningahof staan de Zieleschepen, die als een kleine vloot van overwegend zwarte scheepjes over de dijk trekken. Door de vorm van de dijk lijkt het net alsof de bootjes deinen op het water. Het kunstwerk symboliseert de gang van het water stroomafwaarts en zijn het vertrekpunt voor een tocht langs de Kunstwegen.

Beeldende kunst in Dalfsen

Al bij binnenkomst in de groenste, kleine stad van Nederland, Dalfsen, kom je de Blauwe Bogen Brug tegen. Een indrukwekkend entree van helderblauwe bogen over de weg, die ’s avonds worden geaccentueerd met neonverlichting. Toch is het niet het bekendste kunstwerk van Dalfsen, want daarvoor moet je naar de Zwevende Kei. Het kunstwerk doet zijn naam eer aan, want het is een gigantische kei die hoog boven de grond zweeft op een betonnen onderstel. Het kunstwerk staat bovenop een groene grasheuvel en springt daardoor al van ver in het oog.

Beeldende kunst in Gramsbergen

‘HELLO SAILOR!’ begroet iedereen die langs De Vecht naar Gramsbergen reist. Het imposante kunstwerk is in de volksmond beter bekend als de scheepsbrug. Via een trap loop je omhoog naar het scheepsdek en heb je een prachtig uitzicht over De Vecht en het Gramsberger landschap.
Daar waar De Vecht Duitsland verlaat en Nederland binnenstroomt staat het tweede, prominente kunstwerk van Gramsbergen, genaamd ‘Wortlos’. Aan weerszijden van de rivier staan twee installaties van staal en beton. Op een stoel zit een jong meisje, die vanuit Nederland kijkt naar een jongeman op een stoel aan de Duitse kant van de rivier. De gedachte achter het werk is dat grenzen scheiden, terwijl liefde verbindt.