Doe-tips

De mooiste kastelen en landgoederen in het Vechtdal

  • 3 minuten opladen
  • 15597 x bekeken

Wie houdt er nu niet van kastelen en landgoederen? Imposante bouwwerken die al honderden jaren het landschap sieren, herinneren ons aan tijden waarin heren van adel, moedige ridders en gevaarlijke krijgers de dienst uitmaakten. Het Vechtdal Overijssel telt tientallen kastelen, havezathen en landgoederen, waar je op zomerse dagen kan picknicken in het gras en in de winter wandelingen kan maken door een romantisch sprookjeslandschap. In welk jaargetijde je ook op pad gaat… de onderstaande kastelen en landgoederen in het Vechtdal maken bij iedereen de ridder of jonkvrouw in hem of haar los.

Landgoed Het Laer

Verloofde stellen, opgelet! Landgoed Het Laer is met recht één van de populairste trouwlocaties van Het Vechtdal. Sinds 1740 is het romantische kasteel een schitterend plaatje omringd door vijftig hectare bos, een ijskelder, hertenkamp, koetshuis en pauwenhuis. Een rondje over het landgoed is niet compleet zonder een blik te werpen op het Kikkermeertje in het Laarbos. Zwijmel rond in deze prachtige omgeving en vergeet niet ‘ja’ te zeggen.

Het Laer
Het Laer

Kasteel Rechteren

Houd je camera in de aanslag, want Kasteel Rechteren is vanuit iedere invalshoek een plaatje op een ansichtkaart waardig. Het kasteel is vanaf de veertiende eeuw langzaamaan opgebouwd tot een imposant kasteel aan De Vecht met. Jarenlang was het kasteel potdicht en gingen er spannende spookverhalen de ronde en kreeg het een bijna mythische lading. Maar de laatste jaren geeft de nieuwe eigenaar meer openheid en staan op Open Monumentendag de poorten zelfs open voor publiek.

Kasteel Rechteren vanuit de lucht - foto: @een_wasbeer
Kasteel Rechteren vanuit de lucht - foto: @een_wasbeer

Landgoed De Horte

Een stukje Frankrijk middenin Overijssel. Landgoede De Horte is begin 17de eeuw aangelegd in de Frans stijl met strakke lanen en een tuin met vrijstaande bomen en slingerpaadjes. De voormalige biljartkamer staat tegenwoordig bekend als B&B ’t Witte Huis. Gasten en bezoekers kunnen over De Horte twee wandelroutes lopen van 3,5 en 5,5 kilometer. Het landgoed is een erkend rijksmonument waar het koetshuis, de druivenkas, het prieel, bruggetje, hekwerk en enkele schuren tezamen van grote tuinhistorische waarde zijn.

De Horte
De Horte

Havezate Den Berg

Op een eilandje omringd door water en groen staat Havezate Den Berg. Via een indrukwekkende oprijlaan rondom een cirkelvormige tuin arriveer je bij de buitenplaats, die al in 1483 wordt genoemd in een koopakte. Den Berg kent een rijke historie van eigenaar en gasten, die een voorname rol speelden in de Nederlandse politiek. Vandaag de dag is de buitenplaats eveneens populair onder koppels die elkaar in de Blauwe Kamer het ja-woord geven.

Den Berg
Den Berg

Landgoed Vilsteren

Landgoed Vilsteren voldoet voor 100% aan de omschrijving van een landgoed. Daarnaast is landgoeddorp Vilsteren uniek omdat vrijwel het hele dorp op het ruim 1.000 hectare grote landgoed ligt. Landgoed Vilsteren is geen openluchtmuseum, maar een levend landschap met daarop een levende gemeenschap die beiden meegaan met hun tijd. Huizen en boerderijen die op het landgoed staan zijn te herkennen aan de donkergroen-lichtgele luiken, en het wapen van de familie Van Vilsteren.