Schaatsen op het natuurijs van Giethoorn en Weerribben-Wieden

  • 3 minuten opladen
  • 9882 x bekeken

De schaatsregio van Nederland? Dat moet Weerribben-Wieden zijn! Schaatsliefhebbers smachten elk jaar naar natuurijs in het Overijsselse gebied rondom Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl en Steenwijk.

Hoe kouder de temperatuur, hoe hoger die schaatskoorts. Bij een dun laagje ijs op de meren, grachten, vaarten en sloten beginnen de eerste verschijnselen en bij een betrouwbare ijslaag slaat het virus definitief toe. Tienduizenden schaatsfans reizen dan af naar Weerribben-Wieden. Daar bereiden de ijsclubs het natuurijs voor prachtige tochten door een adembenemend landschap, mooier wordt het niet!

Schaatswalhalla

Wie één keer de ijzers onderbindt in Weerribben-Wieden, snapt precies waarom deze streek het schaatswalhalla van Nederland is. Het meeste water is ondiep, waardoor relatief snel een prachtige ijsvloer ontstaat. Vanuit karakteristieke waterdorpen en gezellige stadjes voeren routes langs rietvelden, hooilanden en moerassen. Sneeuw verandert Weerribben-Wieden in een sprookjesachtig winterlandschap.

Honderden vrijwilligers preparen dagelijks de routes over meren, vaarten en grachten en zorgen dat die er zo perfect mogelijk bij liggen. Geniet heerlijk na met een glühwein en een warme kop snert. Lang klunen voordat je een opkikker te pakken hebt, is niet nodig: veel horeca in Weerribben-Wieden ligt direct aan de waterkant.

De tochten

De mooiste manier voor het verkennen van Schaatswalhalla Weerribben-Wieden is het rijden van een uitdagende toertocht. De actieve ijsclubs in Weerribben-Wieden schrijven in periodes van natuurijs bijna dagelijks zo’n tocht uit. Ontdek de mooiste landschappen van Weerribben-Wieden tijdens de Rond de Wiedentocht, de Blokzijler Merentocht of de Weerribbentocht. De beloning? Een medaille en vooral een herinnering voor het leven.

‘Sneeuw verandert Weerribben-Wieden in een sprookjesachtig winterlandschap.’

Evert van Benthem

Wie kent hem niet? Elke winter komen de onvergetelijke beelden weer voorbij: Evert van Benthem die twee keer de Elfstedentocht wint. De schaatslegende ontdekte zijn talent op het natuurijs van schaatswalhalla Weerribben-Wieden. Bij zijn boerderij in Sint Jansklooster stapte Van Benthem op het ijs voor zijn trainingstochten. Ook sportvrouwen zoals Carla Huisman en Elma de Vries maakten hun eerste meters in Weerribben-Wieden. Beginnende krabbelaars groeien hier uit tot bekende vedetten.

IJsbanen

Eerst het schaatsen onder de knie krijgen op een perfecte ijsvloer? Kies dan uit een van de vele ijsbanen in Weerribben-Wieden. In elk dorp zorgen tientallen vrijwilligers voor optimale omstandigheden. Vaak liggen de ijsbanen op prachtige locaties middenin de natuur. Mooiere leerscholen voor het onder de knie krijgen van het schaatsen bestaan niet. De basis voor levenslang genieten in schaatswalhalla Weerribben-Wieden. Als Koning Winter meewerkt…

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.