Koning van de schaatstochten in Weerribben-Wieden: de Overijsselse Merentocht

3 minuten opladen
1926 x bekeken

Wat de Elfstedentocht is voor Friesland, is de Overijsselse Merentocht voor Overijssel. Met één belangrijk verschil: nog nooit kwam het van de monstertocht over tweehonderd kilometer door Weerribben-Wieden. Ongeveer achtduizend leden wachten al bijna 25 jaar op het ‘groene licht’. Wat de veertien betrokken ijsclubs betreft, komt het verlossende bericht nog liever vandaag dan morgen. Ze staan al jarenlang in de startblokken en wachten op een dikke laag natuurijs in Weerribben-Wieden. Een ding staat vast: komt het er van, dan organiseren ze een legendarisch schaatsfestijn dat zijn weerga niet kent.

Wat is dat, de Overijsselse Merentocht?

De Overijsselse Merentocht is een loodzware wedstrijd voor marathonschaatsers én een onvergetelijke toertocht voor recreanten. Ze stappen in Steenwijk op het ijs en arriveren daar ook weer na tweehonderd loodzware kilometers. Onderweg schaatsen ze langs de mooiste plekken van de natuurgebieden Weerribben en Wieden, onder meer over de grote meren waaraan de tocht zijn naam dankt. Ook passeren deelnemers dorpen en stadjes als Blokzijl, Giethoorn, Kuinre, Oldemarkt en Vollenhove.

Hoe is de Overijsselse Merentocht ontstaan?

Plannen voor een monstertocht borrelden op toen ‘zoon van de regio’ Evert van Benthem twee keer de Elfstedentocht won. Sinds de jaren negentig bereidt een bestuur de Overijsselse tocht der tochten voort. Veertien ijsclubs uit Weerribben-Wieden werken samen aan de organisatie.

Hoe doe je mee aan de Overijsselse Merentocht?

Loop je liever geen enkel risico? Schrijf je dan onmiddellijk in als lid van de Overijsselse Merentocht. Als de voorzitter het Overijsselse equivalent van ‘it giet oan’ uitspreekt, krijgen leden namelijk voorrang bij het uitdelen van de startbewijzen. Op het moment dat de Overijsselse Merentocht eindelijk op de kalender staat, beleven ongeveer vijftienduizend schaatsers de winterse dag van hun leven.

‘Wachten op een legendarisch schaatsfestijn.’

Komt het er ooit van?

Voor het bestuur van de Overijsselse Merentocht is dat een zekerheidje: ze zijn tot in de kleinste puntjes voorbereid op het schaatsspektakel. Draaiboeken zijn dikker dan de benodigde ijslaag voor de tocht. Een paar keer stond alle seinen bijna op groen. Plotseling invallende dooi gooide bijvoorbeeld in 1997 roet in het eten. Het bestuur deed daarom onlangs een belangrijke concessie: als een route van 150 kilometer mogelijk is, gaat de tocht door!

Schaatstocht in Weerribben-Wieden
Schaatstocht in Weerribben-Wieden

Zijn er meer schaatstochten in Weerribben-Wieden?

Jazeker. Sinds 1942 staat de Noordwesthoekrit op de kalender. Elf keer streden schaatsers tegen elkaar in deze wedstrijd op het natuurijs in Weerribben-Wieden. Een keer minder bonden ze de ijzers onder voor de Hollands Venetiëtocht, met start en finish in Giethoorn. Naast deze belangrijke schaatsklassiekers organiseren de verschillende ijsclubs prachtige toertochten.

Waar vind ik meer informatie? Op www.overijsselsemerentocht.nl vind je alle informatie over de wedstrijd en de toertocht. Neem geen risico dat je de winterse dag van je leven mist: meld je op de website aan als lid van de Overijsselse Merentocht.

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!