Cultuur

De 10 gekste plaatsnamen? Maar hoe zijn die namen eigenlijk ontstaan?

  • 2 minuten opladen
  • 19261 x bekeken

Van Blauwe Hand tot Muggenbeet

Wie door Weerribben-Wieden trekt, komt door dorpjes en buurtschappen die luisteren naar merkwaardige namen. Ze onderstrepen het bijzondere karakter van de streek. Weleens koffiegedronken in Muggenbeet bijvoorbeeld? We zetten de tien merkwaardigste plaatsnamen op een rijtje.

Blauwe Hand

Over het ontstaan van de naam Blauwe Hand doen veel verhalen de ronde. De meest gruwelijke is die over een gevecht in 1578 tussen een herbergier en een gast. Die laatste hakte met een bijl de hand van een andere klant af. De herbergier zette die op sterk water en na enige tijd werd de hand blauw…

Doosje

Buurtschap tussen Wanneperveen en Meppel dat zijn naam mogelijk dankt aan een oude sluis. Passanten moesten hun schutgeld daar in een kartonnen doos deponeren.

Dwarsgracht

Kleinere en minder bekende versie van Giethoorn waarvan de naam verwijst naar de locatie Dwarsgracht: dwars op vier grachten!

Kallenkote

Kallenkote betekent in feite ‘kleine boerderij’. Tegenwoordig herbergt het dorpje veel meer vertier dan alleen een kleine boerderij, zoals dierenpark Taman Indonesia en een zorgboerderij met recreatieve activiteiten!

Moespot

Buurtschap bij Vollenhove dat is vernoemd naar het gelijknamige café. Vroeger was het een soort voorloper van de McDrive: paardenkoetsen reden naar binnen en na een pauze voor de koetsier en eventuele passagiers verlieten ze het etablissement aan de andere kant.

Muggenbeet

Ondanks de weinig aanlokkelijke naam, is het in Muggenbeet genieten aan het water. Muggenbeet is een verbastering van ‘mücken beecke’, Oudsaksisch voor 'kleine beek'. Met ongedierte heeft de naam dus niets te maken.

Nederland

Nederland in Nederland: een vaardorp met unieke oranje plaatsnaamborden als eerbetoon aan voormalig vorstin Beatrix. De naam van het dorp betekent laag land.

Ronduite

Ronduite ligt aan de prachtige weg van Wanneperveen naar Sint Jansklooster. De naam verwijst naar de voormalige ‘redoute’, een militaire versterking die ooit op deze plek lag.

Tuk

Aan de voet van de Woldberg ligt een dorpje dat bekendheid kreeg dankzij Mannenkoor Karrenspoor. De historie van de plaatsnaam komt uit bij het Friese woord Tuchem: weideplaats voor jong vee.

Witte Paarden

Witte paarden gelden in de literatuur als synoniem voor de dood, maar Witte Paarden boven Steenwijk dankt zijn naam aan een herberg. Die bood tussen Zwolle en Leeuwarden onderdak aan reizigers en hun paarden. In 1953 kreeg de nederzetting de naam van de herberg.