Ontdek Giethoorn; voor een onvergetelijke belevenis die je niet snel vergeet!

  • 4 minuten opladen
  • 9147 x bekeken

Wat te doen in het waterrijke Giethoorn

Het prachtige Giethoorn bezoeken is een onvergetelijke belevenis. De combinatie van authentieke Gieterse huizen, boerderijen, bruggetjes en de centrale Dorpsgracht is een echte bezienswaardigheid. Het beroemde turfdorp kent geen wegen voor auto’s en is alleen te voet, per fiets en over het water te verkennen. Je kunt hier genieten van heerlijke wandelingen, recreatieve fietstochten, gezellige boottochtjes, sportieve kanotochten, mooie winkels, interessante musea en bruisende evenementen. Dit pittoreske dorp heeft een rijke geschiedenis en leent zich kortom uitstekend voor een heerlijke vakantie of een dagje uit!

Wandelen in het centrum van Giethoorn en omgeving

Wandelen door centrum Giethoorn biedt voor elk wat wils. De belangrijkste wandelroute loopt over het smalle Binnenpad en is zeer sfeervol. Je wandelt langs nostalgische huisjes, kenmerkende bultrugboerderijen met rieten daken, leuke winkels, unieke galeries, bijzondere kerkjes, mooie beelden, gezellige terrasjes en restaurants. Het Binnenpad loopt langs de Dorpsgracht en voert je over talrijke Gieterse bruggetjes. Op de gracht is het meestal een komen en gaan van bootjes. De vele waterwegen in en rondom centrum Giethoorn zijn vroeger ontstaan door turfwinning. Tegenwoordig ligt het plaatsje middenin het mooie Nationale Park Weerribben-Wieden. Dit maakt het ook een ideaal startpunt voor een wandelroute door de prachtige natuur van dit gebied.

Fietsen langs meren en bloemrijke hooilanden

Giethoorn bezoeken is ook voor fietsers de moeite dubbel en dwars waard. Er zijn talrijke opties voor een mooie fietsroute. Je kunt heerlijk fietsen langs uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, hooilanden, grachtjes en meren. De meren ontstonden doordat het veengebied rond de 13e eeuw werd afgegraven. Dit land overstroomde en zo vormden zich de waterplassen, die men ‘wieden’ noemt. Stap op je fiets en geniet bijvoorbeeld van een fantastische fietsroute om het Beulakerwijde en Belterwijde! Na het fietsen kun je lekker uitrusten op een terrasje langs de waterkant.

Varen over de gezellige Dorpsgracht

Wil je Giethoorn bezoeken dan is varen ook super leuk! Er zijn tal van mogelijkheden voor een rondvaart en het huren van een bootje. Zo kun je varen met een sloep, een fluisterboot, een traditionele punter, een kano of een kajak. Een gezellig boottochtje over de Dorpsgracht is een mooie manier om het dorp te leren kennen. Via deze gracht of een van de zijgrachtjes vaar je het meer Bovenwijde op en kun je de prachtige Wieden verder verkennen.

Kanoën langs ongerepte moerasbossen en rietvelden

Voor sportievelingen is een kanotocht door het waterrijke dorp en natuurgebied aan te bevelen. Kanoën met een kano of kajak is de perfecte keuze voor een onvergetelijk avontuur. Al peddelend kom je namelijk op wonderschone plekjes die anders niet te bereiken zijn, zoals ongerepte moerasbossen. Er lopen diverse mooie kanotochten vanuit het centrum over het Molengat, het Bovenwijde en het Zuideindigerwijde. Onderweg zul je geboeid zijn door bijzondere vogels, zeldzame dieren en prachtige uitzichten over rietvelden. Kanoën in Weerribben-Wieden is eindeloos genieten.

Musea en evenementen in Giethoorn

Ook op het gebied van musea en evenementen is er wat te doen. Zo ervaar je in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus hoe een boerenfamilie in de 19e eeuw woonde en werkte. Museum De Oude Aarde herbergt één van de mooiste collecties fossielen en mineralen van Nederland. Ook is er een duikersmuseum, In den Coop'ren Duikhelm, met allerlei bijzondere opgedoken voorwerpen. Tevens zijn er diverse galeries en een pottenbakkerij die Gieters Blauw maakt. Op de laatste zaterdag van augustus is er een betoverende Gondelvaart met prachtig verlichte en versierde boten. Dit is onderdeel van een feestweek met onder meer een braderie, verlichte tuinen en kermis. Daarnaast zijn er diverse muziekevenementen, zoals het Jazz Event en Wiedepop. Het Drijf-in Blues festival trekt al jaren vele muziekliefhebbers, onder andere vanwege het spetterende concert op het drijvende podium op het Bovenwijde. Dit zijn allemaal erg leuke uitjes.

Andere leuke activiteiten voor een dagje uit

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten voor een mooi dagje uit! Zo kun je in de winter op de grachten en meren bij Giethoorn fantastisch schaatsen. Weerribben-Wieden ligt er ook dan prachtig bij. Neem bij vorst dus vooral je schaatsen mee! Andere ideeën voor uitjes zijn onder andere escape games, pitch & putt, bowlen, midget golf, stand up paddle, een foto in klederdracht, windsurfen, kitesurfen, solex rijden en boogschieten.