Cultuur

Slingeren tussen het oude en nieuwe land in Weerribben-Wieden

  • 4 minuten opladen
  • 3313 x bekeken

Een dijk van een verhaal. De kronkelende route van Zwartsluis via de
voormalige Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl naar Kuinre voert langs
bijzondere plekken waar de geschiedenis voor het oprapen valt. Van de
voortdurende Nederlandse strijd tegen het water tot een heuse stoomtram
die hier ooit reed. en ondertussen is het genieten van het imposante uitzicht.

Een bulderend onweer breekt los. Metershoge golven spelen met twee vissersboten. Het water klotst wild tegen de dijk. Wie nog geen goed heenkomen heeft gevonden, waait bijna van de dijk. in de verte buldert een kanon. Een teken van hoog water dat misschien wel deze kant op komt. Als de dijk het maar houdt. Vorig jaar bleek het water immers ook al sterker. Gelukkig was de situatie nog niet zo erg als in 1776. toen greep het wassende water het dorpje Beulake. De zee geeft en neemt minimaal net zoveel.

Met een beetje fantasie beleef je ook nu nog avonturen op de Zuiderzeedijk tussen Zwartsluis en Kuinre. in werkelijkheid is het
vandaag echter een kraakheldere dag en is het gezellig in Zwart- sluis. Het dorp ademt naar watersport en scheepvaart. Al eeuwen- lang bouwen de Sluzigers schepen en vormt het dorp een belangrijk knooppunt aan het water. Nationaal Park Weerribben- Wieden begint letterlijk tussen de woonwijken, terwijl het meppelerdiep en het Zwartewater waterwegen voor pleziervaart én beroepsvaart zijn. langs het brede Zwartewater begint de dijk.

UITZICHT OVER ZEE

De route vervolgt langs natuurboerderij Weidevol (linkerkant) en een grote villa. Even daar voorbij leidt een stenen trap naar de top van de dijk. Daar is een uitzichtpunt waar heden en verleden prachtig samenvallen. met een flitsje fantasie dendert het kolkende water van de Zuiderzee binnen.

Langs buurtschap De krieger voert de weg, nu op maaiveld- hoogte, verder naar Vollenhove. Dahliavelden voor de regionale corso’s en het prachtige landgoed De Oldenhof (de afslag nemen loont de moeite) leiden naar Vollenhove. De ‘stad der paleizen’ was vroeger een belangrijk bestuurdersstad en veel karakteristieke gebouwen herinneren nog aan die tijd. Een wandeling door park Oldruitenborgh, een bezoek aan de tuinen van marxveld of even uitrusten op de sfeervolle terrassen maken Vollenhove tot een aangenaam tussenstation.

OUDERWETSE GEZELLIGHEID

Buiten het stadje voert de dijk verder naar Blokzijl. De weg begint bij buurtschap moespot en het gelijknamige café. Wie daar een voet over de deuropening zet, stapt een andere tijd binnen. letterlijk en figuurlijk ouderwetse gezelligheid. De dijk is ondertussen veel smaller en nog bochtiger dan tussen Zwartsluis en Vollenhove. Links ligt het Vollenhovermeer met een vaak niet te tellen aantal knobbelzwanen en aan de rechterkant is over de uitgestrekte landerijen opnieuw De Wieden zichtbaar.

Het is nauwelijks voor te stellen dat langs de dijk waar nu een aantal minicampings liggen ooit een stoomtram passagiers van Zwolle naar Blokzijl en vice versa bracht.

Ooit was Blokzijl een bloeiende handelsstad waar vandaan turf en andere producten naar het westen van het land gingen. De rijkdom van vroeger is nog volop te zien aan de havenkolk met rondom panden met prachtige gevels. Blokzijl is tegenwoordig ook het stadje van de vele terrassen aan de karakteristieke sluis en in de haven.

GROTE WATERSNOODRAMP

Voorbij de smalle straatjes van het altijd levendige Blokzijl gaat de dijk verder naar Blankenham. Ook al zo’n dijkdorp dat regelmatig ten prooi viel aan het water. De herinneringen aan dit soort rampen
zijn langs de dijk volop zichtbaar. Bij Blankenham staan kunstwerken
die wijzen op de tragedies uit het verleden. Prachtige waterpartijen die te danken zijn aan de dijkdoorbraken in vroegere eeuwen. Nergens is de scheiding tussen het oude en het nieuwe land zo mooi zichtbaar als tussen Blankenham en kuinre. Denk de niet af te kijken akkers weg en zie de woelige baren van de Zuiderzee voor je. Waar nu pakweg suikerbieten en aardappelen uit het land komen, voeren destijds de vissersschepen naar Vollenhove of Kuinre.

PIRATENPRAKTIJKEN

De dijk leidt tot slot naar Kuinre. Waar ooit de Heeren van Kuinre voorbijvarende schepen de stuipen op het lijf joegen met hun piratenpraktijken, heerst nu een prettig soort rust. Over dijken van verhalen gesproken.