Steenwijk; een stokoude stad vol schitterende verhalen

  • 3 minuten opladen
  • 4921 x bekeken

“als je vroeger in Steenwijk iemands neus brak, moest je duizend stenen rapen”, zegt liesbeth Hermans met verwondering in haar stem. Het is typisch zo’n anekdote die de geschiedenis van de stad voor haar zo boeiend maakt. Ze zit vol met deze verhalen die ze onder meer als stadsgids aan bezoekers kwijt kan.

Hermans is een geboren Drent die in 1980 als school- juffrouw neerstreek in Steenwijk. Nu is ze secretaris van de historische vereniging en woont ze in Onna, een dorpje vlak buiten de stad. “Aan de andere kant van de stad
heb je water, hier zit je in een heuvelig gebied. Dat gevarieerde landschap vind ik ook zo bijzonder aan Steenwijk.” ‘kijk!’ zegt liesbeth wijzend. “Daar is een romeinse muntenschat gevonden. Dat laat zien hoe lang hier al mensen wonen. Het wegenpatroon is dan ook al eeuwenoud.”

Ze had toevallig een paar dagen terug gasten uit Delft op bezoek. Dat wilden ze niet geloven, maar het is wel zo. Sterker nog: die prachtige straatsteentjes in Delft komen oorspronkelijk uit Steenwijk. “Dat is toch een bijzonder gevoel als je daar over- heen loopt”, glimlacht Hermans.

“Dat is toch een bijzonder gevoel als je daar over- heen loopt”

Die stenen brengen haar op een volgende anekdote, over de merkwaardige straffen in het verleden. De oorzaak daarvan is een soort middeleeuwse belastingontduiking. “Het gemeentebestuur legde zelf straffen op in plaats van dat ze dat overlieten aan de bisschop. Dat betekende doorgaans dat misdadigers duizenden stenen moesten rapen. Die lagen hier te kust en te keur. Veel dijken in het westen van het land zijn versterkt met stenen uit Steenwijk.” Vestingstad Steenwijk herbergt nog veel meer van die wonderlijke verhalen. Bezoekers ontdekken die onder meer door een wande- ling over de vestingwerken. “Steenwijk is ooit belegerd door zevenduizend Spaanse soldaten. De beroemde Van der kornput verdedigde Steenwijk. in een ijskoude winter liet hij zijn mannen op paarden een stadspoort uit galopperen, om bij de volgende poort weer naar binnen te rijden. Puur om die Spanjaarden te pesten. Prachtig, zo’n verhaal.”

Puur om die Spanjaarden te pesten. Prachtig, zo’n verhaal.”

Steenwijk heeft nog veel monumenten en locaties die aan die tijd herinneren. “Een heel oud stukje Steenwijk vind je in De Smederij aan de Gasthuisstraat. Daar kun je een stuk hout uit de veertiende eeuw zien. Veel jonger, maar prachtig vind ik ook de paardenstallen van Spijkervet. mijn favoriete plek is park en villa rams Woerthe. Die mag geen bezoeker overslaan, maar dat geldt eigenlijk voor de hele stad en omgeving.”

Tip van Liesbeth: stadswandeling

Bezoek het stadsmuseum aan de markt in het centrum en start je stadswandeling door Steenwijk.