Liefde op het tweede gezicht

Lettele, een plek om verliefd op te worden

  • 6 minuten opladen
  • 6931 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

Zijn ‘stekkie’, daar is Guus Huis in ’t Veld on-Sallands trots op. Op zijn boerderij in Lettele ontvangt hij groepen van wel veertig personen die daar rust en privacy vinden. En het is niet moeilijk om te zien waarom: het uitzicht is er één om in te lijsten. Dat vindt Guus zelf ook “Ik ben verliefd op deze plek.”

De boerderij waar Guus woont is niet ver van waar zijn voorouders eeuwen geleden woonden. Het ‘huis in ’t veld’ is bij hem aan de overkant – daar waar zijn geslacht ooit begon. Veel Sallanders blijven in de buurt. Toeval? Waarschijnlijk niet. Net als veel anderen peinst de Lettelenaar er niet over om weg te gaan. “Ik studeerde negen jaar in Nijmegen, misschien waardeer je het dan meer omdat je van een afstand kijkt. Ze zeggen niet voor niets: een vis in het water weet ook niet dat hij in het water zit.”

Van boer naar recreatie

Hij ziet misschien wel wat ‘buitenstaanders’ zien - toeristen. En die kent Guus maar al te goed. In 2003 was hij melkveehouder af en bouwde hij de oude schuur om tot grote groepsaccommodatie. Maar liefst veertig personen kunnen er overnachten, verdeeld over acht slaapkamers met stapelbedden. Nee, geen grote luxe, maar dat hoeft ook helemaal niet. “Dit trekt een bepaald publiek: vooral groepen met kinderen.” Daar zijn alle activiteiten ook op afgestemd. Met als unieke attractie de oude mestsilo, waar met slecht weer zelfs gevoetbald kan worden.

Lettele
Lettele

Rustpunten

Waar hij kan, draagt hij bij aan de ontwikkeling van Salland als recreatiegebied. Sinds hij zelf een accommodatie runt, laat hij geen kans onbenut om de streek te promoten, en in het bijzonder zijn dorp Lettele. Dat deed hij jarenlang vanuit de stichting Recreatie Deventer Buiten, die allerlei wandel- en fietsroutes rondom Deventer realiseerde.

“We maakten routes aan de hand van rustpunten: plekken bij particulieren waar je onderweg even koffie kon drinken. Het mooie ervan is dat je mensen ziet die je normaal nooit tegenkomt. En de mensen van de rustpunten zelf kunnen bijvoorbeeld ambachtelijk gemaakte producten onder de aandacht brengen. ” Die Sallandse inventiviteit groeide uit tot een landelijk netwerk van 600 locaties in heel Nederland.

Heksenfietstocht

Eén van de stokpaardjes van de stichting was de fietsroute ‘De Heks van Lettele’. Misschien wel het bekendste verhaal van het dorp, dat gaat over de oorsprong van het stenen kruis in buurtschap Eikelhof. Het werd als basis gebruikt voor een heksenroute met allerlei spelelementen. “Kinderen konden heksenbezems maken, in Averlo hingen we een heks in de boom die de fietsers moesten zoeken en bij de School van Frieswijk konden kinderen de heksencode kraken waarmee ze een koffer met verkleedkleren konden openen.” En zo waren er nog allerlei andere opdrachten.

Maar de route hield op met bestaan. Zonde, vonden Guus en enkele andere Lettelenaren. Toen er onlangs nog geld in een provinciaal potje bleek te zitten, zagen ze hun kans schoon de route nieuw leven in te blazen. Maar wel anders. Er komen twee routes, een wandelroute voor kinderen en een fietsroute voor volwassenen. De eerste is al bijna klaar: rondom het speelbos bij Kulturhus De Spil. Op het moment van het interview is het speelbos officieel nog niet open, maar toch al volop in gebruik. “Er zijn steeds kinderen. Volgens mij worden er al complete oorlogen uitgevochten”, zegt Guus lachend.

De tweede route heeft nog wat aandacht nodig. In het voorjaar van 2020 moet hij in gebruik zijn. “Het wordt een culinaire fietsroute van zo’n 40 kilometer, dat moet te doen zijn met al die e-bikes tegenwoordig. En mensen willen toch het liefst een hele dag beziggehouden worden.” Alles draait om het thema ‘heks’, waar ook in Deventer mooie verbindingen te leggen zijn. Daarnaast zijn er al diverse bedrijven die een steentje bij willen dragen.

Virtual reality

Een andere verandering is het gebruik van QRcodes en virtual reality. Dat biedt nieuwe kansen, zegt Guus glunderend. “Dan kunnen mensen via de telefoon de heks om de toren van Lettele zien vliegen. Hoeven we geen heksen meer in bomen te hangen.” Geweldig voor toeristen, maar ook voor de dorpelingen zelf. En dat is net zo belangrijk, vindt Guus. “Je hebt toch draagvlak nodig. Niet dat ze denken: Wat is dat nou weer, al die mensen? En dit is voor hen ook leuk.”

Gelukkig valt het nog wel mee met ‘al die mensen’. Niet voor niets ontstonden de rustpunten: “Je kunt hier nog een hele dag fietsen zonder een café tegen te komen. Dat heeft ook z’n charme, in de zomer is het hier in de dorpen uitgestorven.” En ja, daar mag best wat aan gedaan worden. “Liever geen aanprijzing van de Lonely Planet, zoals in Giethoorn, dat overspoeld wordt met toeristen”, zegt Guus lachend. “Maar er is nog best ruimte voor wat meer.”

De beste groepsactiviteiten volgens Guus

Met een groep in Salland? Met deze tips van Guus verveel je je nooit.

  1. Stadswandeling en rondleidingen Deventer: Leer samen de oude Hanzestad Deventer kennen. Je kunt een stadswandeling maken of een themawandeling. Op www.deventer.info vind je alle informatie.

  2. Mountainbiken: de Oostermaetroute: Lekker door het stof met de mountainbike. De route is zo’n 35 kilometer en start bij de Oostermaet: Kanaaldijk West in Schalkhaar. Volg de rode mtb-route (driehoekje met twee rondjes).

  3. Sport en Bewegingscentrum De Scheg: Zwemmen met regen? De Scheg heeft een overdekt zwemparadijs. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook schaatsen in de winter en spelen in de speeltuin. Op www.sportbedrijfdeventer.nl staan alle mogelijkheden.