Typisch Overijssel

De leukste paasvuren van Overijssel

  • 4 minuten opladen
  • 19570 x bekeken

Gezellig samenkomen rondom een paasvuur in Overijssel: een jaarlijkse traditie die je zeker niet mag overslaan. De grootste paasvuren van Nederland vind je namelijk in het Oosten. Van Heino tot Espelo en van Denekamp tot Ootmarsum, op veel plekken beleef je deze unieke paastraditie!

Gezelligheid bij het paasvuur in Espelo

Paasvuur Espelo
Paasvuur Espelo

De paasvuren in Overijssel zijn een goed voorbeeld van één van de eeuwenoude tradities die de provincie rijk is. Elk jaar worden er, voornamelijk op Eerste Paasdag, tal van grote paasvuren ontstoken. Het is dan ook voor zowel jong en oud zeker de moeite waard om er eentje bij te wonen. Het paasvuur in Espelo is bijvoorbeeld vaak niet alleen het grootste paasvuur van Salland, maar ook van heel Nederland! Espelo, een Sallands buurtschap nabij Rijssen en Holten, is wereldberoemd vanwege hun vermelding in het Guinness book of World Records voor het grootste paasvuur ter wereld in 2012. Het paasvuur was destijds maar liefst 45,98(!) meter hoog. Tegenwoordig strijden de inwoners van Espelo met die van omliggende buurtschappen zoals Holterbroek en Dijkerhoek om het hoogste en mooiste paasvuur. Je kijkt je ogen uit wanneer je een paasvuur in Overijssel bijwoont!

Het paasvuur wordt op Eerste Paasdag aangestoken, alhoewel de voorbereidingen al maanden eerder beginnen. Hierbij kunnen mensen elke zaterdag hun snoeihout kosteloos brengen voor het paasvuur in Espelo. Rondom het paasvuur wordt een heel programma aangeboden voor jong én oud. Zo zijn er diverse optredens van populaire regionale artiesten en voor kinderen is er een gezellige lampionnenoptocht. En wist je dat de paasvuren ieder jaar gekeurd worden door een commissie? Deze commissie bestaat uit onder andere de burgemeester, de VVV en Prins Carnaval. Daarna kan het evenement écht beginnen!

Paasvuren in Holten en Wierden

Naast Espelo zijn er in de gemeente Rijssen-Holten nog meer paasvuren te vinden. De buurtschappen Dijkerhoek, Holterbroek, Beuseberg en Espelo strijden er om diverse prijzen. Zo is er een beker voor het grootste paasvuur, het mooiste paasvuur en een prijs voor het beste ontvangst van de commissie. De jeugd start onmiddellijk na de jaarwisseling met het bouwen van hun paasvuur in Overijssel. Dit neemt namelijk maanden in beslag. Op de zaterdag voor Pasen wordt in Café Toontje bekendgemaakt welk buurtschap van Holten de felbegeerde hoofdprijzen voor hun paasvuur wint.

Paasvuur in Overijssel
Paasvuur in Overijssel

Ook in Wierden wordt de traditie van paasvuren of 'paasboaken' niet overgeslagen. In deze Twentse gemeente zijn jaarlijks rond de 4 kleinere paasvuren in de verschillende buurtschappen en 2 grote paasvuren. Of neem een kijkje bij het paasvuur van Hengelo. Er is altijd wel een plaatsje vrij rondom de knusse paasvuren in Twente!

Warmte en knusheid bij het paasvuur in Heino

De enthousiaste carnavalsgroep 't Giet Vedan organiseert elk jaar een paasvuur in het Overijsselse dorp Heino. Dit leuke evenement vindt plaats aan de Raalterstraat op Eerste Paasdag, snoeihout is hier ook zeker van harte welkom! Het hele dorp loopt uit om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van de warmte van het paasvuur in Heino. Daarnaast zorgt de DJ voor een muzikale avond in de naastgelegen feesttent. Op Tweede Paasdag vindt er in het nabijgelegen Dalfsen eveneens een paasvuur plaats. Op het terrein is een tentje met muziek en de mogelijkheid om een versnapering te halen. Om 20:00 is het dan toch écht tijd om de grote bult snoeihout te ontsteken voor een knusse avond.

Spot het paasvuur in Denekamp of Deurningen!

Nabij de Duitse grens en rivier de Dinkel ligt het karakteristieke dorp Denekamp. Dit dorp is het jaarlijkse toneel van een paasvuur. Het begint al bij het paashout halen. Meer dan 20 trekkers met een platte wagen erachter stellen zich in een lange rij op om daarna richting het bos te rijden. Hier worden de wagens hoog opgestapeld met hout om het vervolgens op de paasweide af te leveren. 's Avonds om 20:00 wordt het paasvuur ontstoken. Tijdens het branden van dit paasvuur in Overijssel worden er Denekamper paasliederen gezongen. De paastraditie komt pas ten einde wanneer het paasvuur dooft. Op naar volgend jaar..

Paashout halen in Ootmarsum
Paashout halen in Ootmarsum

Het paasvuur in Deurningen wordt aangestoken door basisschoolkinderen, die gezamenlijk met fakkels richting het feestterrein aan de Vliegveldstraat lopen. Hier wordt dan ook een feestje gebouwd in de populaire feesttent. En wie weet spot jij één van de paashazen rond het paasvuur! Daarnaast kun je vanuit Ootmarsum een heuse Paasvurentocht per oldtimerbus boeken. De chauffeur informeert je onderweg over de paastradities in de omgeving onder het genot van een Twentse lekkernij. In Ootmarsum zelf wordt het hout voor het paasvuur op paaszaterdag opgehaald door de 'Poaskearls'. Bij deze unieke gebeurtenis wordt het hout door oude sleepwagens met paarden door het historische centrum getrokken. Tip: ook in het Twentse Oldenzaal en Enschede worden paasvuren georganiseerd.