Wandeltochten in Overijssel

  • 5 minuten opladen
  • 72 x bekeken

Doe eens mee met één van de wandeltochten in Overijssel en laat je verrassen. Het landschap in deze provincie is divers; rivierlandschappen wisselen zich af met heide, bossen en weilanden. Daarnaast beschikt Overijssel over bijzondere Hanzesteden waar veel historie te bewonderen is. Er is hier voor ieder wat wils!

Lange afstand wandelen in een mooie omgeving

Een derde van de Nederlandse bevolking geeft aan iedere week een uur of langer te wandelen. Desalniettemin is een boswandeling niet te vergelijken met het welbekende Pieterpad of een Vierdaagse. Lange afstandswandelingen vergen training. Er zijn diverse mogelijkheden voor lange afstandswandelingen in Overijssel. Hieronder staan een aantal georganiseerde wandeltochten voor jou op een rijtje!

Uit alle hoeken van het land, zelfs uit Duitsland, België en Zwitserland komen wandelaars jaarlijks in de herfstvakantie in grote getale naar Raalte om mee te doen aan de Sallandse Wandelvierdaagse. Iedere dag is er een ander schema. De eerste dag is de dag van Wijhe, de tweede dag is de dag van Heino, de derde dag is de dag van Luttenberg en de laatste dag is de dag van Heeten. Onderweg zijn er veel horeca mogelijkheden om even op te laden. Bovendien zijn er diverse hotels in de buurt, zoals Hotel de Zwaan. Bij de finish krijg je een welverdiende medaille en is het tijd voor het slotfeest. Ondanks dat er jaarlijks veel deelnemers zijn, kan je heel gemakkelijk met je eigen (kleine) gezelschap de Vierdaagse bewandelen.

Een andere wandeltocht in Overijssel op de wandelagenda is de Tocht Rond Nijluusn. Deze wandeltocht rondom Nieuwleusen is onderverdeeld in vijf afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Jakob Slager heeft er als gast-routebouwer vele, vele uurtjes van zijn vrije tijd aan opgeofferd om deze fantastische route in elkaar te zetten. Routes zijn bij benadering 75% verhard en dus 25% onverhard. Honden mogen mee, maar moeten wel aan de lijn. Voor de iets minder ervaren lange afstandswandelaar is deze tocht uiterst geschikt, er is namelijk veel ruimte om tussendoor te rusten.

Ieder jaar wordt op de laatste zaterdag van mei de Essenwandeltocht georganiseerd. Net als bij de Tocht rond Nijluusn heb je de keuze uit verschillende wandelafstanden, namelijk 10, 15, 25 en 40 kilometer. Met de 40 kilometer route heb je een mooie training voor de Vierdaagse. Het is een genot om rond het voorjaar het Twentse Essenlandschap te bewonderen. Ook deze tocht is heel geschikt voor je eigen (kleine) gezelschap, want de routes worden duidelijk aangegeven door routebeschrijvingen en pijlen.

Leuk wandelen in Overijssel

Wandelen is perfect om even je hoofd leeg te maken. Door te wandelen verzet je je zinnen, kom je tot rust. En word je in Overijssel ook nog eens beloond met een schitterend uitzicht. Wandel langs de IJssel en spot de bijzondere vogels. Beklim de heuvels van de Sallandse Heuvelrug en geniet in de zomer van de paarse heide. Loop langs de rivier de Vecht en maak kennis met de diverse kunstwerken of verken de landgoederen met historische kastelen en mooie tuinen in Twente.

Landgoed Vilsteren
Landgoed Vilsteren

Een prachtige wandeltocht lopen én naderhand nog even genieten van een verfrissend drankje op het gezellige Vilsteren Bruist? Dat klinkt als muziek in de oren! Er zijn twee wandelafstanden, de 8 kilometer en de 15 kilometer. De routes zijn te bewandelen aan de hand van routepijlen en een duidelijke routebeschrijving. Daarnaast is het ook mogelijk om beide tochten te bewandelen samen met een wandelgids die je fantastisch kan vertellen over de rijke omgeving van Landgoed Vilsteren.

De Imminkhoeve Wandeltocht is een van de wandelevenementen waar echt iedereen aan mee kan doen. Het is een mooie tocht door het heuvelachtige gebied van de Sallandse Heuvelrug. Indien je je opgeeft voor de langere afstanden kom je ook door het Reggedal en op Landgoed & Kasteel Eerde. De opbrengst van deze tocht op de wandelagenda wordt gebruikt door de Imminkhoeve om extra voorzieningen aan te schaffen voor mensen met een beperking.

Er zijn door heel het land Midwinterhoornwandelingen. Dit zijn uitgezette wandelingen waar onderweg op meerdere plekken op midwinterhoorns wordt gespeeld. Er worden tochten door Ootmarsum, Markelo en Oldenzaal georganiseerd, maar als je goed op zoek gaat zal je er vast veel meer vinden. Vaak is er onderweg gelegenheid om een warme chocomelk of glühwein te halen!

Altijd de route terugvinden met GPS wandelen!

Hou je er niet zo van om onderdeel te zijn van een heel groot gezelschap en wandel je graag een tocht op eigen houtje? Dan is GPS wandelen iets voor jou. Met GPS wandelen loop je geen beschreven of op een kaart ingetekende route maar loop je naar bepaalde punten, zogenaamde waypoints.

Een voorbeeld van een GPS wandeling is een wandeltocht in Overijssel van Kampen naar IJsselmuiden. De route loopt eerst door het fraaie historische centrum van Kampen om vervolgens langs wat oude industriegebouwen te lopen. Na een paar kilometer wordt de IJssel nogmaals overgestoken en nu volgt de route de dijk aan de oostzijde van de IJssel. Na iets meer dan 6 kilometer heb je de mogelijkheid om de route met een kleine 4 kilometer uit te breiden tot in totaal 15.8 km. Deze verlenging door de uiterwaarden is zeker de moeite waard.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden

Wandelen in de Weerribben

Nationaal Park Weerribben-Wieden is prachtig te voet. Beleef het zelf en kom in de Weerribben wandelen. Meertjes, geulen, plassen en kanalen afgewisseld met rietlanden, trilveen en heuvelachtig bosgebied. Stippel je eigen route uit of wandel een van de vele gemarkeerde routes van het wandelnetwerk. Iedere route heeft een eigen kleur en lengte. Langs de wandelpaden vind je routepalen met gekleurde pijlen. Je volgt de gekleurde pijlen van de door jouw gekozen wandeltocht in Overijssel. Onderweg kun je de route inkorten of uitbreiden.

Wandeling in het heuvelachtige gebied van de Holterberg

Een populaire wandeltocht in Overijssel loopt door het heuvelachtige gebied van de Holterberg. Het leverde de gemeente Rijssen-Holten zelfs de titel ‘wandelgemeente van Nederland’ op. De Holterberg is een uniek en zeer gevarieerd natuurgebied. De combinatie van grote bossen, prachtige heidevelden en veel reliëf biedt mogelijkheden voor vele mooie wandelingen en één hiervan is de Wandelroute Holterberg!