Verrassende routes

Jessica ontdekt de Historische Hanzesteden op de fiets

  • 4 minuten opladen
  • 5194 x bekeken

Lees hier:

  • De Hanzesteden Fietsroute

  • Langs de kronkelende IJssel

  • Zes Hanzesteden

  • Praktische informatie

Download de route

Fietsvlogger Jessica stapte op de fiets om deels de prachtige nieuwe Hanzesteden fietsroute van 450 kilometer te fietsen. De negen Hanzesteden in het oosten zitten vol historie én hippe plekken, liggen fraai aan het water. En volgens Jessica ideaal voor een heerlijke fietstocht! Totale afstand: 130 kilometer.

Bekijk video

Jessica fietst in twee dagen langs de Hanzesteden. Vierhonderd jaar lang werkten zo'n 200 Hanzesteden samen binnen een Europese Unie 'Avant la lettre'. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. Jessica begint in Deventer en vervolgt haar weg langs de IJssel richting Hattem, Zwolle en Kampen. Vanaf daar fietst ze naar Elburg en Harderwijk.

De Hanzesteden Fietsroute loopt, over een afstand van 450 kilometer en langs zestien Duitse en Nederlandse Hanzesteden. Deze fietsroute heeft acht etappes. Jesicca fietste etappe zes, een deel van etappe zeven en etappe acht. Je volgt de fietsknooppunten tijdens deze route.

Deventer

Jessica haar fietstocht begint in Deventer. De bewoners van de Hanzesteden waren vroeger al creatief, en zijn dat nog steeds. In de middeleeuwen werkten ze samen om de handel te bevorderen en elkaar te beschermen. Ze wordt direct vrolijk van alle koffietentjes en etalages met duurzame kleding, lp's en hebbedingen. Verder fietst ze langs prachtige versierde gevels en kerken.

Deventer
Deventer

Krokenlende IJssel

Langs de IJssel vervolgt Jessica haar weg richting Hattem. De IJssel kronkelt door het groene landschap. Aan beide kanten liggen natte uiterwaarden, waar koeien grazen en grutto's roepen. De middeleeuwers bouwden hun dijken op enkele honderden meters van de rivier. Bij een overstroming had het water voldoende ruimte. Jessica stapt vervolgens op veerpontje naar de overkant. Jessica is verbaast over de ruimte en leegte:

'Gek eigenlijk, dat ik hier de enige fietser ben, alsnog nog niemand deze schitterende plek heeft ontdekt.'

Hattem

Als de rivier tijdens de route achter op raakt begint het klimmen. Hier ligt de overgang van de IJsselvallei naar het Veluwemassief. De route zet zich voort door de bossen en landgoederen. Waarbij Jessica aankomt in Hanzestad Hattem, met een lieflijk karakter. Vroeger liepen hier schreeuwende kooplieden, karren die op en af gingen, het geklik van paardenhoeven. Dat kan je je bijna niet meer voorstellen hé?

Hattem
Hattem

Zwolle

Met de fiets zit je zo in Zwolle, Hattem's grote broer. Jessica vervolgt haar weg met het Pontje 't Kleine Veer, die als sinds de middeleeuwen de Hanzesteden met elkaar verbindt. Hanzestad Zwolle is echt een studentenstad. Plots zit Jessica in de drukte en midden in de spits. Ze voelt zich een echte Zwollenaar! Verder fietst Jessica langs de trekpleister van Zwolle, namelijk de Peperbus en de Sassenpoort.

Kampen

De eerste dag fietsen zit er bijna op. De route gaat via Hasselt naar Kampen. Een Hanzestad die ooit honderd sigarenfabrieken had. Het centrum staat vol met oude gevels en pakhuizen, met zelfs reclame-uitingen uit de oude tijden. Jessica overnacht in B&B Tussen de Poorten, in een rustig straatje. De volgende dag begint ze met een bezichting aan Stedelijk Museum Kampen, een tip van de B&B Eigenaresse!

Elburg

Jessica zet haar fietstocht voort richting Elburg. Ze is nog steeds verbaasd over de stilte. Nou ja, stilte? Ze fietst langs water met een kakafonie aan vogelgeluiden, die de autogeluiden van de wegen verderop doen verstommen. Eenmaal aangekomen in het schattige en gezellige Elburg fietst ze langs de terrasjes en hier en daar een steegje in. Ook de have is charmant, met zijn houten huizen en oude zeilschepen. Vroeger stroomde hier de Zuiderzee, waar de bouw van de Afsluitdijk in 1932 een einde aan maakte.

Elburg
Elburg

Harderwijk

De laatste Hanzestad op de route is Harderwijk. Langs het groen is nog zo'n dertien kilometer fietsen. Met veel moeite verlaat Jessica de historische plekken, iedere keer belovend dat ze snel terugkomt.

Wil je nog meer lezen over Jessica's fietstocht? Lees hier haar blog en kijk direct even naar haar vlog!