Micro-avonturen op hoogte

5x eten op grote hoogte

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 3123 x bekeken

Haute Cuisine maar dan anders. Daarmee bedoelen we letterlijk een keuken of beter nog, een restaurant hoog in de lucht. Dus wil jij genieten van lekker eten? Van de -voor het oosten- zo karakteristieke, vriendelijke bediening én van een onalledaags uitzicht? Dan zijn deze tips iets voor jou. Omdat de plekken zo bijzonder zijn, verleiden we je graag tot meer: een wandeling vooraf bijvoorbeeld of een overnachting na afloop. Het wordt, hoe dan ook, genieten met deze ‘top-chefs’ van Oost Nederland.

 1. 5

  De Koperen Hoogte, Zwolle

  We trappen af met misschien wel het hoogste restaurant van Nederland. Boven op een oude watertoren van maar liefst 55 meter heeft het opslagreservoir plaatsgemaakt voor een eigentijds restaurant. Terwijl een glazen lift je naar boven brengt, geniet je van het uitzicht. Gaat de rit te snel? Geen punt: je hebt de hele avond nog om je ogen uit te kijken. Het restaurant draait namelijk heel langzaam om zijn eigen as. Zo mis je niks! Let op: vanwege een verbouwing is het restaurant dicht in de maand september. Vanaf 2 oktober 2022 ben je van harte welkom!

 2. 4

  De Uitkijk, Hellendoorn

  Nederland vlak? Nee hoor. Niet op de Sallandse Heuvelrug. Midden tussen de bossen van dit Nationale Park vind je nog altijd de pieken en dalen van oude stuwwallen. Op een van die toppen huist restaurant De Uitkijk. Terwijl je het beste uit de natuur op je bord vindt worden je ogen getrakteerd op een on-Nederlands uitzicht. De chef gelooft in puur en authentiek. Dus de meeste ingrediënten belanden zo vanuit de natuur op je bord. Zo kan het wel eens een lange avond worden.

 3. 3

  De Wilmersberg, Lutte

  Vroeger was De Wilmersberg een waardig buitenverblijf waar textielbaronnen hun zakelijke relaties verwelkomden. Nog altijd is het een stijlvolle plek waar gasten in de watten worden gelegd. Waar fijnproevers steeds weer verrast worden door mooie gerechten. En, zoals dat hoort bij een Engels landhuis heb je overal vanuit huis mooi zicht op het lagergelegen landgoed. Bij mooi weer zit je dus op -misschien wel- het mooiste terras van Nederland. Heb je een volle agenda? Een snelle hap of uitgebreid borrelplateau in de lounge kan ook. Maar waarom zou je? Geef je gewoon over aan de hartelijke Twentse gastvrijheid.

 4. 2

  Parkcafé Mees, Deventer

  Goed zoeken. Vooral in de zomer is Parkcafé Mees de best verstopte plek in het historische centrum van Deventer. Op het zogeheten Vogeleiland -tussen loofbomen, scharrelende kippen en trotse pauwen- vind je een hip parkcafé. Volg de trap: er is vast nog plek op de overdekte en verwarmde veranda. Je kijkt uit over het water en bent welkom voor een ontbijt (all day), lunch of early-dinner. Let op: de keuken sluit op tijd zodat de kippen weer vroeg op stok kunnen. Tip: Mees zit dicht bij het NS-station. Met een ontbijtje op de veranda begint een dagje Deventer tegelijk goed!

 5. 1

  Mooirivier, Dalfsen

  Aan het water smaakt alles beter. Zeker hier op deze plek met de mooie naam: Aan de Oever bij Hotel Mooirivier. Je hebt er een waanzinnig uitzicht over de Vecht en aanmerende bootjes. Kies je favorieten van de kaart: De gerechten zijn soms Frans, soms oer-Hollands en soms een combinatie van beiden. Maar altijd verrassend en geraffineerd. Let -voordat het water je in de mond loopt- op: reserveren is alleen mogelijk met een hotelovernachting. Maar die raden we in het kader van een totaalbeleving dan ook van harte aan.