Natuurgeheimen

De Holterberg: een wandelwalhalla in Salland

  • 3 minuten opladen
  • 5789 x bekeken

Of je nou serieuze kilometers wilt maken of alleen een kort ommetje, op en rond de Holterberg kun je alle kanten op. De wandelpaden in De Sallandse Heuvelrug maken deel uit van het Wandelnetwerk Twente; bij diverse startpunten staan informatieborden met overzichtskaarten, die alle mogelijke wandelroutes in de directe omgeving aangeven. Verdwalen is geen optie. Je volgt simpelweg de gekleurde pijlen langs de wandelpaden.

Op de Holterberg kun je terecht voor diverse themawandelingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een Holterberg-kerstwandeling of een Holterberg-heidewandeling?

  • Maak een Holterberg-heidewandeling en geniet van een paars landschap Een heidewandeling is sowieso het hele jaar door de moeite waard, maar wil je de heide in volle bloei zien, bezoek dan de Holterberg halverwege augustus. Aan het eind van de zomer veranderen de heidevelden in een paarse bloemenzee. De afwisseling van heidestruiken, zandverstuivingen en naald- en loofbossen zorgt voor diepte en kleur in het landschap. Wist je dat de Sallandse Heuvelrug met ruim 1.000 hectare het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa is? De Sallandse Heuvelrug heeft in totaal een omvang van ongeveer 2.700 hectare. Een ding is zeker: een Holterberg-heidewandeling is vooral tijdens de hoogbloei een feest voor de zintuigen.

  • Wat weet je van… het Wereldtijdpad? Of volg het ‘Wereldtijdpad’, een wandelroute van 50 km door Holterberggebied, uitgesplitst in negen rondwandelingen, variërend van vier tot tien kilometer. Het traject loopt van de stadskern in Rijssen naar Holten en slingert door bos en heide, over heuvels en door dalen. Het Wereldtijdpad neemt je mee terug in de tijd. Langs de route staan ruim 2000 jaarpaaltjes, die elk een jaar van onze jaartelling markeren (vanaf jaar 1 tot nu). Bij elke paal krijg je weetjes voorgeschoteld over gebeurtenissen uit een bepaald jaar. Wanneer maakte de kosmonaut Aleksej Leonov als eerste mens een ruimtewandeling? Wanneer was de eerste aflevering van GTST op tv?

  • Wandelen naar de Holterberg vanuit Nijverdal Een wandelklassieker is de 14 km lange tocht die loopt van station Nijverdal naar station Holten: de ‘wandelroute Holterberg 14 km’. Deze NS-wandeling doorkruist het stuwwallandschap van de Holterberg met zijn karakteristieke flora en fauna.

Dieren spotten tijdens ‘wandelroute Holterberg 14 km’ De vogelaars onder ons weten het: vogels spotten is niet alleen kijken, maar vooral ook luisteren. Tijdens het wandelen van Nijverdal naar de Holterberg kun je tientallen soorten vogels tegenkomen, zoals de roodborsttapuit, de nachtzwaluw en de korhoen. Om het dreigende uitsterven van deze laatste vogel tegen te gaan, zijn op De Sallandse heuvelrug in de afgelopen jaren korhoenders uit Zweden bijgeplaatst. De korhoender van dichtbij zien is net zo zeldzaam als de vogel zelf, maar wie weet ben je een geluksvogel. Kijk uit naar een haan met blauw-zwarte veren en witte onderstaart. De hen is grijsbruin met zwart-wit tinten. Verder is de omgeving leefgebied van onder meer dassen, reeën, vossen en zandhagedissen. Wandelen van Nijverdal naar de Holterberg is dé manier om vogels en andere dieren te spotten.