Op smaaksafari

Het witte goud van Overijssel

4 minuten opladen
2601 x bekeken

Wie asperges zegt, zegt Salland en het Vechtdal. Zodra de maand april op de kalender verschijnt, is het tijd voor dit witte goud. Lang genieten van deze gezonde groente is er niet bij, dus doe het volop zodra het kan. Wil je een dagje weg en houd je van eten? Dan vind je hier de lekkerste activiteiten met asperges en de leukste aspergetelers om een bezoek aan te brengen.

Het voorjaar prikkelt al je zintuigen. Je ziet de natuur ontluiken, hoort de vogels zingen, ruikt de voorjaarsbloemen. En je proeft het voorjaar het allerbeste door asperges te eten. Tijdens het aspergeseizoen worden er heel veel gave activiteiten georganiseerd om iedereen te laten watertanden van de asperges. Laat je bijvoorbeeld inspireren tijdens een kookdemo, ga aan de slag met verse asperges van Sallandse telers of stap op de pedalen en maak een aspergefietsroute. Als het aan ons ligt, hapt heel Nederland asperges weg.

Ode aan de Hollandse keuken

Iedereen dweept met de Italiaanse, Franse en Japanse keuken. De inwoners van die landen zijn zélf ook trots op hun culinaire roots. En daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen, want de Hollandse keuken is hartstikke lekker. Asperges zijn daar het perfecte voorbeeld van: een regionale specialiteit als aangename aanvulling op het wekelijkse thuismenu. En voor je het weer is het eind juni, zwaaien we ze alweer uit en moeten we een krappe tien maanden wachten voordat ze weer op ons bord verschijnen. Inslaan dus en aspergerecepten verzamelen!

Recepten met asperge

Asperges zijn lekker met de traditionele ham, maar ook met aardappeltjes en zalm uit de oven, in een quiche met doperwten en prei, door frittata en in een risotto met raapstelen. Aan deze groente worden tal van gezonde eigenschappen toegekend. Zo zitten ze vol vitaminen, vooral vitamine B en E. Verder bevat een portie asperges veel kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Dus ja, het eten van asperges doet je plas ruiken, maar als je daar eenmaal voorbij bent, zijn er genoeg redenen om je bord te vullen met meer van deze lente-superfood. Dus kies een heerlijk aspergerecept (keuze genoeg) en laat iedereen smullen.

De lekkerste asperges

Passie voor eten beperkt zich niet tot de eettafel. Het begint bij de oorsprong van ons voedsel: de makers. Als het gaat om asperges, ben je aan het juiste adres bij Aspergeboerderij De Boerkamp, Ogink Asperges en Tuinderij Veldink in Salland. Ook het Vechtdal staat bekend om het witte goud en dat kun je zien bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis en de tuinderij Ernie van der Kolk.

Tijdens het aspergeseizoen kun je bij deze aspergetelers in Salland en het Vechtdal, maar ook in Twente, langs om te wandelen langs de aspergevelden, waar je kunt zien dat de witte asperges in aspergebedden groeien en de groene en paarse asperges wel in het licht ontluiken. Je zou er zo tussen willen liggen. Bij de enthousiaste aspergetelers vind je elk jaar de lekkerste asperges en aspergerecepten en kom je alles te weten over dit witte goud. Wist je bijvoorbeeld dat de asperges uit het Vechtdal hun verfijnde, iets zoetere smaak te danken hebben aan de es- en zandgrond waarop ze worden geteeld?

Aspergerecepten? Ontdek ze in restaurants

Restaurants in Salland, het Vechtdal en Twente bieden tijdens het aspergeseizoen de lekkerste gerechten aan met het witte goud als troef. En zo kun je stiekem afkijken wat je allemaal kunt doen met asperges (veel!). Zo kun je bij MooiRivier genieten van een 4-gangen aspergediner, inclusief overnachting, uitgebreid ontbijtbuffet en wandelroute naar Landgoed Vilsteren. Ook Rheezer Bistro biedt een heerlijk 3-gangendiner met asperges aan.

Bijzondere asperges

Zin om in actie te komen? Dan zijn er twee mooie en lekkere aspergefietsroutes: aspergefietsroute Deventer en aspergefietsroute Raalte. En bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis kun je tijdens een rondleiding ontdekken hoe asperges worden gestoken, gesorteerd en verwerkt. Ga ook zeker langs bij Kaasboerderij Heileuver, die jaarlijks de lekkerste aspergekaas maakt. Bij de Rheezerbelten kun je terecht voor de beroemde aspergepannekoek. Zoals je leest: met asperges uit Salland en het Vechtdal kun je véél meer dan je denkt.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!