Typisch Overijssel

Alle wegen leiden van Hanzestad naar Hanzestad

  • 4 minuten opladen
  • 5102 x bekeken

Een van de bijzondere fietsfeiten van Oost-Nederland: je fietst zo vanuit het bruisende stadscentrum de verstilde natuur in. Het enige wat je hoort, zijn de banden van de fiets die over het asfalt glijden. Ruik je ook de geur van versgemaaid gras? Mmm. En … in de verte zie je alweer de stadspoort van de volgende Hanzestad opdoemen. Kom, waar wacht je nog op? Pak je fiets en toer van Hanzestad naar Hanzestad.

De Hanzesteden in Oost-Nederland bieden cultuur en natuur, elk op hun eigen, unieke wijze. De beste manier om de eigenzinnigheid van elke stad én de omgeving te ontdekken, is door de fiets uit de schuur te halen. Maak een fietstocht van Hanzestad naar Hanzestad. En dat kan zelfs in een dag tijd!

Bruisende steden en verstilde natuur

Oost-Nederland telt negen Hanzesteden die met elkaar worden verbonden door het water: Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem, Elburg, Harderwijk, Deventer, Zutphen en Doesburg. Elke stad heeft zijn eigen karakter. Zo lijkt het of in het oude vissersstadje Elburg de tijd heeft stilgestaan, ontdek je in Hasselt een heus bedevaartsoord, strijk je in Zwolle neer op een gezellig terras en betovert Torenstad Zutphen je met zijn charme.

Wat de Hanzesteden gemeen hebben, is dat ze allemaal worden omringd door geweldige natuurgebieden die je gemakkelijk ontdekt vanwege het aaneengesloten netwerk van wandel- en fietsroutes. Je geniet dus van het bruisende leven in de Hanzesteden en met even flink trappen op de fietspedalen, vind je rust in de natuur. Kies één van de zes Hanzerondjes en laat die Overijsselse wind je haren pakken.

Oost-Nederland, de vreemde eend

We zeggen het maar gewoon: Oost-Nederland is een vreemde eend in de bijt. Waarom? Al fietsend kom je er vanzelf achter: deze regio biedt een immense diversiteit aan natuur. Fiets je van Elburg naar Harderwijk en Hattem dan fiets je het ene moment door het bosrijke Noord-Veluwe, terwijl je enkele uren later door polderlandschap toert. Kies je voor een ritje tussen Deventer en Zutphen, dan word je beloond met slingerende dijkjes en de prachtige IJssel als decor. Ben je dol op nederzettingen en oude stadjes, dan tippen we het Hanzerondje Zutphen-Doesburg, waar je onder andere een van de oudste stadjes van Nederland aantikt: Bronkhorst. Fietsen in Overijssel en Gelderland betekent verrast worden. Elk uur opnieuw.

Verborgen schatten in Oost-Nederland

Kijk tijdens de fietstocht van Hanzestad naar Hanzestad goed om je heen, want dan ontdek je allerlei schatten die in Overijssel en Gelderland verborgen liggen. Fraaie landschappen, monumentale panden en bijzondere plekken met allemaal hun eigen verhaal. Steek bijvoorbeeld bij de Agnietenberg de Vecht over met het laatste handgetrokken kabelpontje van Nederland: het Haersterveer. Stiekem is dit misschien wel het leukste pontje van Nederland (echt!).

Onderweg kun je ook verschillende landgoederen en kastelen tegenkomen, zoals Landgoed Den Alerdinck, Landgoed Old Heino en Landgoed De Haere. En kom je in de buurt van een Hanzestad, dan merk je dat vanzelf. De kerkspitsen en stadspoorten torenen fier boven de landschappen uit.

Happen en trappen

In Oost-Nederland kabbelt het leven voort in hetzelfde tempo als het water van de Vecht. Hier vind je tijd voor jezelf en voor elkaar. Even je drukke bestaan vergeten en bewust worden van alles wat je om je heen ziet. Maak je fietsdag compleet door onderweg af te stappen en je smaakpapillen te verwennen met Oost-Nederlandse streekproducten. Ben je in Deventer, dan ga je natuurlijk voor Deventer Koek. In Zwolle geniet je op een terras van streekbier Hettinga en je bent niet in Kampen geweest als je geen paling hebt geproefd. Ook onderweg, als je van Hanzestad naar Hanzestad fietst, kom je allerlei smaakadresjes tegen met de lekkerste producten. Van asperges tot ambachtelijk geproduceerde melk en aardbeien.

Ben je nog niet uitgefietst, dan kun je prima meerdere Hanzesteden aantikken en routes combineren. Of doe het zelf: pak de kaart van Oost-Nederland én de fietsknooppuntenkaart erbij en stel je eigen (meerdaagse) fietsroute samen.