Water

Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  • Geschreven door Lian van Doorn
  • 4 minuten opladen
  • 9835 x bekeken

Kanovaren is een gezellig en sportief uitje. Om alleen te doen, met vrienden of met het gezin. En het leuke: kanoën kan niet alleen als het kwik oploopt, maar ook in de lente, herfst en winter. Dat had je niet verwacht, hè? Knoop het maar in je oren: kanovaren kan in elk seizoen.

De meeste mensen gaan kanoën zodra de zon begint te schijnen, de bloemen hun kop boven het maaiveld uitsteken en het kwik is gestegen naar minimaal twintig graden. Beginnen de bladeren te vallen of komt de winterkou eraan, dan worden de peddels snel opgeborgen. Zonde, want dat betekent dat je een onvergetelijke ervaring mist. Elk seizoen heeft zo zijn charme.

Bekijk hier onze kanoroutes

Van otterskinderen tot rietsnijders

Zowel het dierenrijk als de planten passen zich aan het seizoen aan. Maak je tijdens elk seizoen een kanotocht, dan zie je met eigen ogen hoe divers Nationaal Park Weerribben-Wieden is. Waar je in de winter af en toe een ree ziet wegschieten, word je in de lente begroet door allerlei dieren. Van de eerste libellen en hommels, tot de zwaluwen en kieviten die terugkeren uit het Noorden. En in de kano zit jij op de eerste rang.

In de warme zomermaanden houd je vooral je ogen gericht op de lucht (niet te veel natuurlijk, pas op!), want daar zweeft de buizerd. Soms komt een zeearend voedsel zoeken en kleine vogels scharrelen door het hoge riet. En de herfst? Dat is het startschot van de vogeltrek. Sommige vogels zijn al zuidwaarts gevlogen, maar de kieviten zijn zich nog aan het verzamelen. Uilen laten zich van hun charmantste kant zien en de otterskinderen zijn inmiddels groot geworden en zoeken een nieuw territorium.

Welke dieren je ziet, sluit naadloos aan op de planten die er groeien. In de zomer staat alles in bloei en raken de sloten verstopt achter een groen gordijn, terwijl het herfstlandschap uit zijn voegen knalt door de vele roodtinten. De winter staat juist in het teken van verstilling. Maar vergis je niet: het is de tijd dat de rietsnijders aan het werk zijn. En in de lente? Dan komt het zachte groen voorzichtig tevoorschijn, wat een prachtig contrast vormt met de roodbloeiende Gagel.

omschrijving
omschrijving

Niets meer dan kabbelend water

In de lente en zomer ontwaken niet alleen de planten en dieren, maar ook de mensen weten hun weg te vinden naar het water. Als je wilt, maak je een praatje. Iemand wijst je op een ringslang in het water, de kinderen spelen met het spruit van andere kanovaarders. In de warmere maanden deel je het water met toeristen, maar omdat de Weerribben-Wieden in de zomer volop in het blad staat, is het soms net alsof iedereen verstoppertje speelt.

Wil je volledige stilte, dan trek je eropuit in de herfst of winter. Komt de ‘r’ in de maand, dan wordt de lucht kouder en de wind trekt aan. Ons instinct vertelt dat het tijd is om binnenshuis te cocoonen. Koud weer betekent dan ook geen toeristen, behalve een enkeling zoals jij zelf. Het is vredig, het water is rustig. Er gaat niets boven de illusie van de natuur voor jezelf hebben. De rivieren zijn superstil en er heerst een bijzondere, ontwapenende atmosfeer. In de lente en zomer behoren dit soort momenten tot de vroege ochtend en schemering.

Dus, als je de volgende keer erover nadenkt om nog een dag onder je dekbed door te brengen terwijl je Netflix kijkt, bedenk dan dat je ook in een kano kunt zitten en een romantische tocht kunt maken, waarbij je rietsnijders spot, de zon in het water ziet zakken en de kanotocht afsluit met een warme chocolademelk. Wat kies jij? Wij weten het wel …

Boek snel één van onze kano-arrangementen (voor beginners én gevorderden)

Geschreven door Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.