Doe-tips

Deze 9 evenementen in december mag je niet missen

 • Geschreven door Bertine
 • 4 minuten opladen
 • 3308 x bekeken

Ook zo’n zin in december? Naarmate de dagen korter worden, wordt het in Overijssel alleen maar gezelliger. Trek je warme muts dus ver over je oren en geniet van alle tradities die bij december horen. Van warme chocomelk tot oliebol. Van sterretjes tot kerstbiertjes. Geef eens een cadeautje aan een ander of nodig iemand uit die het niet verwacht. Samen is altijd leuker. Zo wordt december dit jaar nog specialer!

 1. 9

  10 & 11 december: Kerst in Oud Kampen

  Kampen was ooit een van de machtigste handelssteden ter wereld. Dat herken je nog altijd in de Frans aandoende steegjes, de eeuwenoude kades, pakhuizen en historische poorten. In december is dit toch al bijzondere stadje het decor van een feestelijk openlucht theater festival. Volg de lichtjes. Of, als je niets wilt missen, de routekaart. Voel je welkom en vraag met de E-card op de site je buurvrouw, opa of collega mee. Beide dagen vanaf 16.00uur.

 2. 8

  10 & 11 december: Dickens Festijn in Deventer

  Waan je in het Victoriaanse Londen in het middeleeuwse Bergkwartier in Deventer. Hier vindt op 10 en 11 december alweer de 30e editie plaats van het Dickensfestijn. Alsof het nooit anders is geweest. De smalle straatjes kruipen vanaf de Brink omhoog en komen samen op mooi verlichte pleinen. Er zijn genoeg vuurkorven om je aan te warmen. Bijna alle personages uit Dickens’ boeken kom je tegen. Let wel op: hij was nogal goed in het scheppen van vrekkige en gemene types! Toegang aan de Walstraat. Van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, houd wel rekening met een wachtrij.

 3. 7

  15 t/m 18 december: Enschede Lights Up

  Nieuw deze winter: een 2 kilometer lange lichtroute langs bijzondere lichtprojecties. Gratis en voor iedereen! Dé mogelijkheid om Enschede letterlijk in een totaal ander licht te zien en ondertussen de stad beter te leren kennen. Kom op donderdag 15 december t/m zondag 18 december tussen 17:00-22:00 uur naar Tourist Info Enschede. Hier kun je tijdens deze avonden gratis een routeboekje afhalen en hier is het startpunt van de route. De route is dan ook digitaal beschikbaar.

 4. IJsbeelden Festival
  6

  17 december t/m 5 maart: IJsbeeldenfestival Zwolle

  Het grootste ijssculpturenfestival van Europa staat van 17 december 2022 t/m 5 maart 2023 weer in Hanzestad Zwolle. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld komen naar Zwolle waar ze in een grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Met dit jaar het thema: WHAT A WONDERFUL WORLD.

 5. 5

  3 t/m 31 december: De Vaandeldrager in Enschede

  Als Rembrandt 30 is – dat is alweer 500 jaar geleden – schildert hij zichzelf in de rol van vaandeldrager. Nederland is op dat moment in oorlog met Spanje. Vaandeldragers marcheerden voor de troepen uit. Vanwege hun kwetsbaarheid kwamen alleen vrijgezelle mannen in aanmerking voor de functie. Het schilderij behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en maakt een tour door Nederland. En is – hoe feestelijk - de hele maand december in het Rijksmuseum Twenthe te zien. Let op: eerste kerstdag gesloten.

 6. 4

  17 december: Kerst in Steenwijk

  Vanaf 14.00 uur bruist en borrelt het in de historische vesting in Steenwijk. Tussen de oude stadspoorten en -wallen is het een en al gezelligheid met – hoe kan het anders in dit decor – een vleugje nostalgie. Kom proeven, luisteren en genieten. Van straattheaters en livemuziek. Van lekker eten en warme wijn. Er is ook een sfeervolle lichtjeswandeling. De toegang is, net als het parkeren, gratis. Goed om te weten: de winkels zijn tot 21.00 uur open. Meer weten?

  Foto: Pim Brinkman

 7. 3

  16 & 17 december: Moonlight shopping Dedemsvaart

  Moonlight shopping in kerstsfeer, het nieuwe evenement van Dedemsvaart Events, op 16 & 17 december op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart, van 16.00 uur tot 22.00 uur. Tijdens Moonlight shopping in kerstsfeer vind je alles wat je nodig hebt, o.a. kerstdecoraties, kerststukjes, kerstbomen en de mooiste kerstoutfits. Dit alles op een geheel versierd terrein met duizenden lampjes, kerstbomen, vuurkorven en een fijn stukje muziek.

 8. 2

  6 december t/m 8 januari: Lichtbeeldenroute Zwolle

  Het straatbeeld van Hanzestad Zwolle wordt ook deze kerstperiode weer getekend door sfeervolle kerstversiering en héél veel lichtjes. Bovenal kun je de Lichtbeeldentour in Zwolle weer volgen! Roep je vrienden en familie bij elkaar, want de Lichtbeeldenroute in Zwolle wil je samen ontdekken.

 9. 1

  23 december t/m 8 januari: Kerstcircus Enschede

  Ook bij deze editie pakt het Kerstcircus Enschede weer flink uit. Het publiek wordt getrakteerd op een fantastische en flitsende voorstelling met de allerbeste nationale en internationale circusartiesten van dit moment. Daarnaast leuk verblijfsvermaak, kinderboerderij en foodtrucks.

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.