Typisch Overijssel

Duurzame hotspots 2024: deze plekken zijn helemaal groen!

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 4758 x bekeken

Met een Top Tien komen we niet meer weg want in Overijssel stikt het inmiddels van de duurzame hotspots en vooruitstrevende ondernemers. Dus geven we je veel verrassende adressen waar je - zonder zorgen over de ecologische footprint - nog lekker ouderwets of juist heel eigentijds kunt genieten.

Duurzaam boodschappen doen

Raw Milk Company
Raw Milk Company

Wil jij niet alles zomaar op je bord? Heb je een voorkeur voor zo puur mogelijk? Probeer de gefermenteerde producten van the Raw Milk Company. Een Twents bedrijf met verkooppunten in heel Nederland. Waaronder Ekoplaza, een biologische supermarkt met meerdere vestigingen en afhaalpunten in Overijssel. Biologische boodschappen thuisbezorgd krijgen? Probeer de Stadsboer in Zwolle eens. Collega De Buurman levert complete maaltijdboxen in noordwest Overijssel.

Duurzaam slapen

Ben je op zoek naar een accommodatie? De zogenaamde Wikkelhouses op vakantiepark de Beerze Bulten zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Ook in het Vechtdal - maar dan only the lonely in de natuur - vind je de Lemelerberg Lodge. Ingericht met prachtige, natuurlijke, duurzame materialen. Op de Sallandse Heuvelrug kun je letterlijk in de Heuvelrug slapen en oogst je je groente en fruit zelf. Check ook: Natuurterrein De Klashorst in Diffelen, Deel Vier in Zwartsluis en Erve Bossem in Lattrop.

Beerze Bulten - Barbara Trienen
Beerze Bulten - Barbara Trienen

Duurzaam shoppen

Het meest duurzaam is waarschijnlijk om alleen nog maar tweedehands spullen te kopen. Ken je Appel & Ei al? Dat is een keten voor tweedehandskleding. Je vindt ze in Hengelo, Enschede, Zwolle en Deventer. Ben je toch in Deventer check dan ook even Blauwe Hand 1652 een stukje verderop in de straat. Een conceptstore met alleen maar toffe, duurzame kledingmerken en gave sneakers. Voor je interieur is By Mölle in Dalfsen een fijn adres. De leukste cadeautjes (en lekkerste koffie) vind je bij Engel Winkelcafé in Zwolle.

Duurzaam uit eten

Restaurant Vinck
Restaurant Vinck

Biologische boskip, zelfgemaakt desemdeeg en vegan taartjes? Eat your heart out met een minimale foodprint. Bewust uit eten is niet alleen duurzaam en gezond, maar ook hip én smakelijk. In Enschede is er bijvoorbeeld Lovely Local en ETN saladebar. Maar ook buiten de grote steden kun je op steeds meer plekken terecht. Check: Brasserie Op Duur in Den Nul op de uiterwaarden van de IJssel, Restaurant 141 aan de dorpsgracht in Giethoorn of restaurant Vinck tussen de wijnvelden in Geesteren.

Boerderijwinkels

Pak je fiets en kijk zelf waar je eten vandaan komt. In Overijssel kom je bijna altijd wel een molen, boerderij of tuinderij tegen waar je je spullen kunt kopen. Vers geplukt, van de koude grond én ambachtelijk bereid. Mozzarella bijvoorbeeld van Twentse buffels. Zorg wel voor goede fietstassen want de verleiding groot: bij Vrielink in Deurningen koop je eerlijk vlees en lekkere kaas. Buurman Kaamps is ook een beleving.

En zo zijn er nog veel meer typische adresjes!

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.