In perspectief

De mysterieuze paden van Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 15818 x bekeken

Op zoek naar ontmoetingen met religie, natuur, cultuur, en uiteindelijk met jezelf. Bezinningsroutes worden al eeuwenlang gelopen. Het zijn ervaringen die mensen nooit loslaten. Én doordat drie belangrijke pelgrimstochten door Overijssel lopen, hebben deze gedurende de eeuwen ook zeker hun effect gehad op de ontwikkeling van het gebied zoals we het nu kennen…

Bekijk video

Een speciale verbinding met de natuur

Vassergrafveld
Vassergrafveld

Religie is al eeuwenlang op allerlei manieren verweven met het landschap in Overijssel. In de prehistorie brachten mensen offers op speciale offerplekken, zoals laaggelegen moerassen of bronrijke stuwwallen. Maar ze gingen ook de hoogte in. Herkenbaar zijn bijvoorbeeld de grafheuvels, waar mensen destijds begraven werden. Het Vassergrafveld is het bekendste grafheuvelveld van Nederland. Dit rijksmonument bestaat uit 20 grafheuvels die stammen uit de periode van 3000 - 7000 jaar geleden.

Hoor je dat? Precies. Helemaal niets. Kilometers lang lopen in pure rust. De paden op, de lanen af. Letterlijk… en geestelijk.

Tussen Oldenzaal en De Lutte ligt de Tankenberg, met 85 boven NAP het hoogste punt van Overijssel. Het gebied rondom deze stuwwal was voor de vroegere bewoners in de omliggende dorpen een heilige plek. Bovenop de Tankenberg vind je vandaag de dag de koepel van Tanfana. Tanfana was een Germaanse Godin en volgens sommige verhalen was ze tevens de leidster van de Witte Wieven.

Tankenberg
Tankenberg

Opkomt van het christendom

Toen het Christendom zijn intrede deed, ontstonden nieuwe rituelen. Allemaal lieten ze hun sporen na in het landschap. De natuur kreeg een wat minder belangrijke positie als het om het goddelijke ging. Tijdens het katholicisme ontstonden er veel kerken en kapelletjes. Zoals De Schotbrookkapel en Het Klooster en Kerk Zusters Franciscanessen om er een paar te noemen. Fysieke plekken en rituelen om het bovennatuurlijke te benaderen; religie in een nieuw jasje.

Bezinningsroutes in Overijssel

In Overijssel lopen drie belangrijke bezinningsroutes. Wie vandaag de dag op pad gaat over één van de bezinningsroutes, vindt vele kerkelijke maar ook heidense elementen. Zoals de Hellehond in De Lutte en Hanzestad en bedevaartsplaats Hasselt. Wandel het Het Hilligenpad, Het Christoffelpad of Het Kloosterpad Zenderen en ontdek welke verhalen het landschap voor je verborgen heeft.

Bekijk alle drie de routes >

Een van de oudste bomen van Nederland

Langs het Hilligenpad vinden we één van de oudste bomen van Nederland. Een belangrijke religieuze markering in het landschap. Hoewel er in Twente geen grote beeldenstorm is geweest, is de reformatie wel degelijk merkbaar geweest. Katholieken trokken in die tijd massaal richting de Kroezeboom, om in het geheim eucharistievieringen te houden. Ook in de eeuwen die volgden, bleef het hier nooit stil. Mensen bleven deze heilige plek opzoeken.

Kroezeboom Fleringen
Kroezeboom Fleringen

De altijd inspirerende mysteries

Ook vandaag de dag blijft de waardering voor religie, natuur en het mystieke aanwezig bij de inwoners van Overijssel. Er wordt hier tijd gemaakt om samen te komen met de natuur, want het mysterieuze landschap geeft je antwoorden op belangrijke levensvragen. Of het zorgt ervoor dat je er weer een tijdje tegenaan kan. Want of je nu gelovig bent of niet, één ding is zeker: de mysteries van Overijssel zullen je nooit onberoerd laten.

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: