Ga je voor het eerst naar Overijssel? Dan is het handig dat je je een beetje voorbereidt op wat komen gaat. Geen paniek, je hoeft geen enge prikken te halen. Zelfs je paspoort heb je niet nodig. Maar met deze nuchtere tips maak je je verblijf in onze provincie nét even aangenamer.

1 Doe maar normaal

Wil je in de smaak vallen bij Oost-Nederlanders, dan hoef je alleen maar jezelf te zijn. Normaal is bij ons gek genoeg, dus maak je geen zorgen. Wij kijken echt nergens van op. Zelfs niet als je op klompen komt.

2 Relax mén

Het zal je meteen opvallen zodra de IJssel over bent: de sfeer is hier lekker relaxed. We doen het rustig aan en nemen nog echt de tijd voor je. Wees dus niet verbaasd als iemand je vraagt hoe het met je gaat. En dat nog echt meent ook.

3 Spreek een woordje mee

Moj! Altijd een goede binnenkomer als je de taal van de mensen spreekt. Je hoeft echt niet het Nedersaksische woordenboek uit je hoofd te leren. Een paar woordjes is voldoende om een glimlach op het gezicht van een Oost-Nederlander te toveren.

4 Selfiestick niet vergeten

Voor wie niet eerder in het Oosten is geweest, kan het een schok zijn. Al die verschillen. Want geen enkele provincie heeft zoveel afwisselende landschappen als Overijssel. Daar moet je wel op voorbereid zijn. Selfiestick en smartphone in de aanslag dus.

5 Geen klompen

Men denkt nog wel eens dat in het Oosten alleen maar boeren wonen. Dat we op klompen lopen en twee keer per dag de koeien melken. We moeten je teleurstellen. Onze steden mogen dan eeuwenoud zijn, we gaan gewoon met de tijd mee. Inclusief Zara’s, Primarks, conceptstores, hipstercafés en juicebars.

6 Adem in, adem uit

Kon je het maar inblikken: de zuivere lucht van Overijssel. Dat gaat helaas niet, je zal het live moeten in- en uitademen. Aan de oevers van de IJssel, in de rietlanden van de Weerribben-Wieden, in de bossen op de Sallandse Heuvelrug of in het groen van Twente. Overal in het Oosten is deze balsem voor je longen volop en gratis verkrijgbaar.