Over de IJssel
Soms liggen namen zó voor de hand. Neem Overijssel. De IJssel vormt voor een groot deel de zuidgrens van onze provincie. Kom je vanuit het zuiden over de IJssel, dan ben je dus in… Overijssel. Kijk, dat soort logica, daar houden we in het Oosten van.
Hanzesteden
Wij Oost-Nederlanders zijn trots op ‘onze’ rivier en de historische Hanzesteden die aan de IJsel liggen. Kampen, Zwolle en Deventer maakten al furore toen Amsterdam nog in een moeras verzonken was. Je hoeft geen marktkoopman of zeevaarder te zijn om je welkom te voelen in deze steden. Naar goed Overijssels gebruik staat de deur voor iedereen open. Ook die bij onze Gelderse Hanzeburen Zutphen en Doesburg. Het schept een band hè, die IJssel.
Lekker dwars
Van waar je ook uit Nederland komt, je kunt bijna niet om Overijssel heen. Onze provincie ligt lekker dwars over Nederland. We hebben een innige relatie met Gelderland. Verkering met Friesland, Drenthe én Flevoland. En we gaan vreemd met buurman Duitsland. Hoe je bij ons moet komen? Gewoon de A1 of de A28 volgen, dan kom je er vanzelf. Of pak de intercity. Die brengt je dwars door Overijssel naar het uiterste puntje van Twente. Of je boemelt van Zwolle naar Kampen met het schattige Kamperlijntje. Vergeet niet onderweg om je heen te kijken en af en toe uit te stappen. Zou toch zonde zijn als je de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben mist.
Niks van hetzelfde
Wat hebben Giethoorn en Enschede met elkaar gemeen? Niet veel, zou je denken. Klopt, maar het geeft wel aan hoe gevarieerd Overijssel is. Geen stad gelijk, geen dorp hetzelfde. Toch is er een belangrijke overeenkomst: overal in Overijssel voelt het vertrouwd, als thuiskomen. Enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de IJssel over te steken.