Typisch Overijssel

12 boeken over Overijssel. Een literaire reis door onze provincie.

  • 6 minuten opladen
  • 6786 x bekeken

Een literaire reis door…Overijssel! Wist je dat er best veel boeken zich afspelen in Overijssel? Van bekende namens zoals Herman Finkers tot aan meer verborgen titels. Nu we toch wat meer tijd hebben, hebben wij 12 boekentips voor je geselecteerd.

Een literaire reis door…Overijssel! Wist je dat er best veel boeken zich afspelen in Overijssel? Van bekende namens zoals Herman Finkers tot aan meer verborgen titels. Nu we toch wat meer tijd hebben, hebben wij 12 boekentips voor je geselecteerd.

  1. 12

    Hasse Simonsdochter

    De vrijgevochten Hasse trouwt met Jan van Schaffelaar die aan het hoofd van een troep huurlingen staat. Als jongen verkleed doet ze mee aan de overvallen. Op een dag worden ze in het nauw gedreven. Een belegering volgt...

  2. 11

    Toerist

    Toerist werd, net als Özcan Akyols debuutroman Eus, direct een bestseller. Het is een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman over een gewetenloze vader en zijn jongste zoon, die een geheim van zijn vader aangrijpt om zijn ouders voorgoed uit elkaar te drijven.

  3. 10

    Ik, Jan Cremer

    Ik Jan Cremer veroorzaakte bij verschijning in 1964 een kleine revolutie. De meerderheid van de critici was geschokt door het boek, ouders verboden hun kinderen het te lezen uiteraard deden ze dat wel, en in groten getale. Het is een schelmenroman over het leven van de schrijver en schilder Jan Cremer, die op reis gaat, schildert, verhalen vertelt, vrouwen versiert en motor rijdt vergelijkbaar met Jack Kerouacs On the Road, maar dan in het Nederlands. De boeken vlogen de winkel uit, ook in Amerika waar hij lange tijd zou wonen en in Duitsland. Een schitterend beeld van een tijd waarin alles voor het eerst mogelijk werd, met ongekende vaart en briljante humor geschreven.

  4. 9

    Ontaarde moeders

    Zevenendertig jaar geleden is Meijken voor het laatst buiten geweest, als bruid. Daarna is het er niet meer van gekomen, tot ze bezoek krijgt van haar zwager Zwier en zijn dochtertje Maryemma. Vier generaties moeders en dochters zijn met elkaar opgesloten in een geheim waarvan de sleutel zoek lijkt. Maar Zwiers onverwachte komst maakt dat Meijken er plotseling genoeg van heeft om een gehoorzame dochter te zijn. Dan moet ze constateren dat zelfs Moeder Aarde niet bij machte is haar dochters veiligheid of bescherming te bieden.

  5. 8

    De Hanzereis van Berend Bergenvaarder

    Het is 1370. Nederland bestaat nog niet. Er zijn kleine steden met dikke muren eromheen. Het platteland is nog grotendeels woest en ruig. Honger, de pest, oorlogen, struikrovers, roofridders. Een mensenleven is niet veel waard. In die tijd was de Hanze een machtig verbond van steden waarin rijke kooplieden het voor het zeggen hadden. Ze legden zelfs koningen hun wil op. In de Noorse stad Bergen konden hun zonen de fijne kneepjes van het vak leren. Als Berend, een straatarme weesjongen, daar terechtkomt blijkt het leven er hard. Lijfstraffen, brand in de houten stad, bittere kou, weinig eten en heel hard werken. Hij leert dat de handelaars vooral aan zichzelf denken en aan hun goed gevulde beurs. Maar hij vindt er ook vriendschap en een betere toekomst.

  6. 7

    Overijssel literaire reis door de tijd

    Het is een reis door de tijd en een reis door de provincie Overijssel. Prachtige bloemlezing.

  7. 6

    Twente, In Proza En Poezie

    Bloemlezing in poezie en proza (en foto's) met als centraal thema het gewest Twente. Enkele auteurs zijn: G. Achterberg, Belcampo, J.J. Deinse, J. van Lennep en W. Wilmink. Ook wordt in het kort iets verteld over geschiedenis, taal, religie, landschap en volkskarakter. Een mooi uitgevoerd boekwerkje, verschenen als 5e Achterlandpublicatie over een Nederlandse landstreek.

  8. 5

    De heilige Rita

    Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera's. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige. De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

  9. 4

    Bonita Avenue

    Dit boek verhaalt over een viertal jaren uit de levens van drie hoofdfiguren: Siem Sigerius, oud-judoka, geniaal wiskundige, rector magnificus in Twente, en uiteindelijk minister van onderwijs. Joni, zijn stiefdochter die ondanks haar kwaliteiten kiest voor het snelle geld van de internetpornohandel met Aaron Bever, haar vriend en fotograaf, tevens judo-maatje van Siem. De gespannen verhouding tussen hen komt tot uitbarsting tegen de achtergrond van de explosie bij SE-Fireworks in Enschede in 2000. Sigerius heeft nog een criminele zoon die uiteindelijk een belangrijke rol zal spelen bij zijn ondergang. Aaron wordt om onduidelijke redenen psychisch labiel en eindigt als gestoorde einzelgänger in België.

  10. 3

    De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door

    ‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Finkers ooit al zei: ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ In oneliners als deze, maar ook in verzen als: ‘Ik zit voor het raam, ik fluister zacht haar naam: Veldhuis,’ wordt bij Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand, dat immers al genoeg ellende veroorzaakt. Zijn wijsheden worden evenveel geciteerd in het café als op filosofencongressen. Finkers op papier is plezier waar je lach- en denkrimpels van krijgt.

    In deze bundel zijn de overzichtswerken De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door en Poëzie, zo moeilijk nie samengebracht.

  11. 2

    De Hanze

    De Hanze. Kooplui, koningen, steden en staten biedt een kleurrijk panorama van de geschiedenis en reikwijdte van het verbond. Met aandacht voor de voorgeschiedenis, de verschillende fasen, het langdurige einde. Voor de Hanzeoorlogen, de robuuste kogge, de inzet van kaapvaart en de vage grens met zeeroof. Voor staatkundige ontwikkelingen en opmerkelijke actoren. Voor de rijke culturele erfenis – Hanzegotiek en Artushöfe, maar ook portretkunst, literatuur en muziek. En zelfs voor Hanzehistorici en ‘de Hanze na de Hanze’.

  12. 1

    De Koffer

    In zijn grote roman Spijkerschrift beschrijft Kader Abdolah (Perzië, 1954) hoe hij op een dag in Nederland een pak aantekeningen van zijn Perzië overleden vader krijgt toegestuurd. In De koffer gaat de schrijver een stapje terug. Hij ontmoet zijn vader op de dijk van Zwolle naar Wilsum en krijgt van hem een voorteken.

    Het verhaal 'De Koffer' wordt gevolgd door een prikkelend essay van Janet Luis over het werk van Kader Abdolah, een interview met hem over de wortels van zijn schrijverschap en enkele bio- en biografische gegevens over de auteur.