Typisch Overijssel

BNNVARA programma ‘3 Op Reis Dichtbij’ ontdekt Overijssel (deel 2)

  • 3 minuten opladen
  • 6447 x bekeken

Het BNNVARA-programma ‘3 op Reis’ ging dit jaar dichtbij op reis en ontdekte het on-Nederlandse Overijssel. Bijzondere avonturen, plekken en (reis)verhalen kun je namelijk óók dichtbij huis vinden, zeggen ook de programmamakers van ‘3 Op Reis’. Daar hoef je zeker niet voor te vliegen. De redactie van het programma is daarom op zoek gegaan naar de mooiste bestemmingen en inspirerende verhalen in eigen land. En daarin mocht Overijssel niet ontbreken. In de tweede aflevering kwamen Giethoorn en de Weerribben-Wieden in beeld.

Het wereldberoemde Giethoorn

Nienke de la Rive Box brengt een bezoek aan het wereldberoemde dorp Giethoorn. Ze stapt bij Gabriella op de boot om meer over het dorp te weten te komen. Gabriella is een rasechte Gieterse. Haar liefde voor Giethoorn zit heel diep. Het dorpse avontuur spreekt haar aan, mooie rietgedekte boerderijen, een waterrijk sprookje vindt ze het. Gabriella heeft een rol gespeeld in het internationaal op de kaart zetten van Giethoorn. Wat bijvoorbeeld Chinezen erg aanspreekt aan Giethoorn is de kneuterigheid, het stille, de natuur en de gastvrijheid. Maar Giethoorn is zoveel meer.

In de vroege morgen door het Nationaal Park

Nienke laat zich in de vroege ochtend per kano verrassen door een labyrint van plassen, sloten en moerasbossen. Giethoorn ligt in het Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Dit is één van de grootste laagveenmoerasgebieden van Noordwest-Europa en is ontstaan door de turfwinning. Nienke is sprakeloos: “Dit is toch om te janken zo mooi. Dat dit gewoon Nederland is. En dat dit gewoon elke ochtend zo gebeurd. Door de afwisseling van water en land tref je in de Weerribben een groot scala aan planten en dieren. Van de grote vuurvlinder, tot de zwarte stern, waterlelies en het zeldzame rood schorpioenmos: je kijkt hier je ogen uit. Bovendien mag het moerasgebied zichzelf prijzen met de otter die zich er heeft gevestigd. Een teken dat het natuurgebied van goede kwaliteit is, want de otter leeft alleen in kwalitatief hoogwaardige omgevingen.

"Dit is toch om te janken zo mooi. Dat dit gewoon Nederland is. En dat dit gewoon elke ochtend zo gebeurd."

Slapen in een authentieke boerderij

In het natuurgebied staan verschillende eeuwenoude huizen en hutten die zijn omgetoverd tot slaapplekken. Zo vind je er oude turfstekers-gebieden, vervenerswoningen en molenaarshuizen waar je de nacht kan doorbrengen in een knusse bedstede. Nienke sliep in een 150 jaar oude boerderij. De oorspronkelijke woonkamer en keuken dienen nu als slaapkamer. Alles is nog hetzelfde gebleven, hoe authentiek!

Aflevering terugkijken? Klik hier!

Eerste aflevering terugkijken?

In de eerste aflevering van 3 op Reis Dichtbij ging Chris Zegers mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug en op bezoek in Zwolle.