In perspectief

Vechtdal: Waarom de kronkelende Vecht niet te temmen was

  • 3 minuten opladen
  • 12547 x bekeken

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel? Ontdek in deze aflevering waarom De Vecht in het verleden heel wat te weeg heeft gebracht in het omliggende gebied. Bekijk de Vecht vanuit een ander perspectief en ontdek in deze aflevering waarom de dijken bij De Vecht nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Bekijk de video
Bekijk video

Oevers vol eeuwenoude buitenplaatsen, varen langs pittoreske dorpen, idyllische landschappen, landgoederen, bossen en heide; de omgeving van De Vecht is bijzonder en veelzijdig. Eeuwenlang was het één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa. De Vecht moest er flink voor op de schop, maar de rivier liet zich niet zomaar temmen.

Wist je dat het stroomgebied, het gebied waar de rivier water naar afvoert, uit maar liefst 3780 vierkante kilometer bestaat?

De oorsprong van De Vecht

De Vecht is een regenwaterrivier; dat wil zeggen dat de rivier vrijwel al haar water krijgt van regenwater. Tijdens de zomer kronkelt het water traag door het landschap, terwijl het in de wintermaanden kan veranderen in een rivier met een sterke stroming. De oorsprong van de rivier De Vecht ligt in het Duitse Münsterland. In de Romeinse tijd was de rivier bekend onder de naam Fectio. De naam De Vecht zou de rivier te danken hebben aan een Duitse prins genaamd Vechtan, die rond het jaar 400 in de rivier zou zijn verdronken. Of dat ook daadwerkelijk zo is, blijft een mysterie.

Geniet vanaf het water

In de aflevering ‘In Perspectief: De Vecht’ leer je over de relatie tussen de mens en De Vecht, en wat zij samen hebben doorgemaakt. Maar ook vandaag de dag is De Vecht erg nuttig voor scheepvaart, en perfect voor waterpret: huur een bootje, of ga mee met een rondvaart door de omgeving. Niet alleen is het prachtig om deze omgeving vanaf het water te bewonderen; door de vruchtbare grond aan het water, groeien er ook bijzondere bloemen en planten in het Vechtdal. Vennen, heide, en meertjes met waterlelies vol rode bloemen, zijn in de omgeving te ontdekken.

Ontdek De Vecht zelf

De unieke stroomdalgraslanden die worden veroorzaakt door de hoge waterstanden van de rivier, maar ook de stuifduinen, bossen, weilanden, kastelen en landhuizen maken het Vechtdal buitengewoon. Deze bijzondere omgeving zorgt ook voor een bijzondere beleving. Bezoek bijvoorbeeld de tien torens van Vechtdal; tien speciale plekken langs De Vecht waar je activiteiten kunt doen, maar ook in rust kunt genieten van het landschap. Ervaar de verhalen en schoonheid van de omgeving van De Vecht zelf, en geniet van dit haast on-Nederlandse landschap!

Ontdek De Vecht zelf

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: