Typisch Overijssel

De leukste steden en dorpen van Overijssel

 • 5 minuten opladen
 • 38256 x bekeken

Wie op zoek is naar bijzondere plekken, hoeft helemaal niet naar het buitenland. De provincie Overijssel beschikt over de meest indrukwekkende dorpen waar je heerlijk tot rust kan komen. Daarnaast zijn er ook veel sfeervolle steden te vinden in deze provincie, waar de leukste evenementen worden georganiseerd en je in staat bent om urenlang rond te dwalen zonder je ooit te vervelen. Verder is hier prachtige natuur te vinden met heidevelden, beken en bossen. Kortom: één van de mooiste provincies in ons kikkerlandje. Wie op zoek is naar een mooie vakantie of een gezellig dagje uit, moet zeker eens de volgende steden of dorpen bezoeken.

 1. 10

  Giethoorn

  Giethoorn is één van de grootste toeristische trekpleisters van de provincie. En dat is ook niet gek. Het kleine dorpje wordt gekenmerkt door idyllische huizen, omringd door vele kanalen: het Nederlandse Venetië. Wie naar Giethoorn gaat, moet dus zeker even een rondvaart boeken om het dorp van een andere kant te zien. Ook is het mogelijk om zelf een bootje te huren. Voor de echte waaghalzen is het zelfs mogelijk om te suppen of te kitesurfen.

 2. 9

  Ommen

  Een mooie, gemoedelijke stad in noorden van de provincie is Ommen. De stad wordt omringd door natuur: bossen, heide en grote rivieren. Maar ook een opvallende zandverstuiving, ook wel de Sahara, is zeker het bezoeken waard. Ommen is een historische Vechtdalstad en heeft een bruisend centrum met veel winkels en horecagelegenheden. Wie bij wilt komen, kan een plek zoeken op één van de vele terrassen.

  Foto: Marc Kelder

 3. 8

  Nijverdal

  Wie zich niet wilt vervelen, moet zeker een bezoekje brengen aan Nijverdal. Dit dorp staat bekend om zijn actieve karakter: je kan hier winkelen, uitgaan, schaatsen, klimmen, zwemmen, uiteten, karten en nog veel meer. Nijverdal ligt nabij de Sallandse Heuvelrug: een groot nationaal park, beroemd om zijn mooie fiets- en wandelroutes langs de paarse heidevelden. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen in het nabijgelegen buitencentrum, die beschikt over een planetarium en telescoopruimte.

 4. 7

  Enschede

  Enschede is een grote stad in de provincie en is gelegen in de regio Twente. De binnenstad bevat veel winkels, horecagelegenheden en terrassen. Daarnaast staat Enschede ook bekend om de vele evenementen en festivals die ieder jaar worden georganiseerd: denk bijvoorbeeld aan Freshtival, Tuckerville of Hardfest. Daarnaast zijn er meerdere stadsparken te bezoeken en is er veel groen te vinden in de omgeving. Kortom: voor ieder wat wils.

 5. 6

  Zwolle

  Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is Zwolle zeker het bezoeken waard. Deze Hanzestad is de hoofdstad van de provincie. De historische binnenstad van Zwolle beschikt over veel winkels, horecagelegenheden en terrassen. Daarnaast vinden er iedere week wel activiteiten en evenementen plaats, waardoor je je nooit hoeft te vervelen. Ook zijn er veel historische bezienswaardigheden en genoeg musea om de stad beter te leren kennen.

 6. 5

  Kampen

  Een bezoek aan Hanzestad Kampen zal je nooit meer vergeten. Deze historische stad was erg welvarend in de Middeleeuwen en bevat veel bezienswaardigheden die tot de dag van vandaag goed zijn onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de stadsmuren, de vele poorten en de bekende stadsbrug. Daarnaast zijn er veel musea te vinden om meer te weten te komen over de geschiedenis.

 7. 4

  Ootmarsum

  Ootmarsum is een kleine stad, waar cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. De historische stad bevat veel bijzondere vakwerkhuizen, een oude molen en een historische kerk en stadhuis. Vandaar dat Ootmarsum ook een beschermd stadsgezicht heeft. Er zijn veel musea te vinden, waaronder een openlucht museum. Daarnaast staat Ootmarsum bekend om zijn gastvrijheid. Voel je dus welkom om deze stad te bezoeken.

 8. 3

  Kalenberg

  Voor wie houdt van water en natuur is Kalenberg een must om te bezoeken. Het dorp ligt dichtbij de Friese grens en heeft veel weg van het nabijgelegen Giethoorn. Toch is Kalenberg minder toeristisch. Het dorp is moeilijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer en een gedeelte kan alleen per boot bereikt worden. Dit maakt Kalenberg één van de mooiste verborgen plekken in de provincie. In de buurt van Kalenberg bevindt zich het Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar je ervoor kan kiezen om een dag te varen in een bootje of kano.

 9. 2

  Deventer

  Deventer zit vol verrassingen. Het was de belangrijkste havenstad binnen het Hanzeverbond waardoor het in de middeleeuwen een grote welvaart kende. Een rijke historie is wat je zeker vindt in Deventer. Maar ook voor leuke winkels, musea en tal van bezienswaardigheden ben je in Deventer aan het juiste adres.

 10. 1

  Paasloo

  Een ander mooi dorp in de Weerribben-Wieden is Paasloo. Dit eeuwenoude dorp is gevestigd op een stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan. Het ligt dichtbij de Friese grens en ook vanuit dit dorp kan je het Nationaal Park Weerribben-Wieden bezoeken voor activiteiten op en bij het water. Verder staat in dit dorp één van de oudste kerken van Overijssel. Kinderen hoeven zich hier ook niet te vervelen: in Paasloo is een groot klimbos te vinden.