Door de ogen van

De redactie van Margriet - Op roadtrip langs de herfstpracht van Overijssel

  • 1 minuten opladen
  • 7545 x bekeken

Redacteur Harmke van damesweekblad Margriet toerde samen met fotograaf Esther langs de hotspots van Overijssel. Van de betoverende herfstkleuren en brandrode runderen in het Vechtdal naar Hanzestad Zwolle met zijn charmante oude straatjes. Bekende en onbekende parels zoals een koesafari met 'boerin' Simone tot het iconische Museum de Fundatie in Zwolle. En van e-chopper rijden langs de Vecht tot genieten in Boetiekhotel Pillows. Lees verder en stap in de voetsporen van de Margriet redactie...

Dag 1 - Vilsteren en Rheeze

10:00

Landgoeddorp Vilsteren

omschrijving
omschrijving

De eerste stop is bij Landgoeddorp Vilsteren, uniek omdat vrijwel het hele dorp op het ruim 1.050 hectare grote landgoed ligt. Landgoed Vilsteren is geen openluchtmuseum, maar een levend landschap met daarop een levende gemeenschap die beiden meegaan met hun tijd. Huizen en boerderijen die op het landgoed staan zijn te herkennen aan de donkergroen-lichtgele luiken, en het wapen van de familie Van Vilsteren. Bij Herberg de Klomp is het altijd heerlijk vertoeven. De Margriet-dames hebben hier genoten van een heerlijk kopje koffie met lekkernij. Maar een lunch, borrelplank of luxe diner zijn hier ook fijne opties.

11:00

Koesafari in het Vechtdal

Ze zijn heel wat gewend bij damesweekblad Margriet maar zo hilarisch als de Koesafari bij Erve Vechtdal hebben ze nog niet gehad. Deze activiteit was recent het leukste uitje van Nederland volgens de ANWB. Een avontuurlijke tocht compleet met nostalgische tractor en huifwagen langs Simone haar brandrode runderen, die grazen in het uitgestrekte natuurgebied langs de Vecht. Fotograaf Esther: "We mochten niet eerder weg voor we een heerlijk stuk KOEienvlaai geproefd hadden. Wat een prachtlocatie, alleen al voor de beelden!"

Terwijl jij hoog en droog in een huifkar zit, neemt de 'enthousiaste Simone' je mee op koesafari langs haar kudde brandrode runderen!

14:00

Op de E-chopper langs de Vecht

omschrijving
omschrijving

De dames reden van Ommen naar het mooie brinkdorp Rheeze, waar High-Tea en activiteitenlocatie SomerWende gevestigd is. "Enkele jaren geleden heeft de familie Somer theeplantages aangelegd. In 2020 konden de eerste theeblaadjes worden geplukt en inmiddels hebben de eigenaren hun eigen Rheezerthee ontwikkeld in verschillende smaken." Er was helaas geen tijd voor thee want een uitdagend tochtje met de E-chopper stond op de planning. "Keuze genoeg hier, een volgende keer kiezen we voor een vaartochtje met de Vechtfloat.

17:00

Aan tafel bij De Rheezerbelten

omschrijving
omschrijving

Van al dit buitenzijn krijg je honger dus een dagje Vechtdal kan beslist niet eindigen zonder het Verrukkelijke eten uit het Vechtdal. Ze schoven aan tafel bij Restaurant De Rheezerbelten en konden al genieten van de eerste wildgerechten. De chefkok van Rheezerbelten vertelde hoogst persoonlijk over de ingrediënten van alle proeverijtjes. Een regelrechte aanrader!

21:00

Inchecken bij Hotel Pillows

omschrijving
omschrijving

Na een enerverende dag in het Vechtdal was het heerlijk vertoeven in Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch. Hier is het met recht 'Thuisvoelen' in de luxueuze eenvoud en tijdloze elegantie van deze voormalige stadsvilla. Of je nu op reis bent of een stedentrip maakt, privé of zakelijk, het 4-sterren Pillows Hotel in Zwolle is altijd de perfecte bestemming.

Dag 2 - Hanzestad Zwolle

08:30

(Na)Genieten van privé wellness en fijn ontbijt!

omschrijving
omschrijving

Na een heerlijke relaxavond in privesferen - de dames hadden namelijk een hotelkamer met eigen wellness faciliteiten - vielen ze als een blok in slaap om de volgende ochtend te starten met een fijn ontbijt. Pluspuntje: je loopt vanaf het hotel zo naar het centrum én het station, paar minuten maar!

10:00

Sightseeing Zwolle

Stadsgids Gerrie trof journalist Harmke en fotograaf Esther bij het Zwolse Balletjeshuis/Tourist Info Zwolle. Voor een rondje langs de bijzondere en ook hippe hotspots van Zwolle. Zoals de Thorbeckegracht met stadsmuur en Wijndragerstoren, de mooie pandjes aan de Sassenstraat, het Pelserbruggetje, Academiehuis Grote Kerk, de muurschilderingen, het Herman Broodmuseum, De Librije met winkel, hotel, restaurant en kookschool. Er is teveel te zien concludeerden ze, je moet beslist langer dan een dag komen in deze hippe culturele Hanzestad. Tip: wil je ook met een stadsgids op pad? Kijk dan naar alle mogelijkheden om met stadsgids te lopen, fietsen of varen.

11:30

Eyecatcher: Museum De Fundatie

omschrijving
omschrijving

Ook al was het maar een bliksembezoek aan Zwolle, zonder een bezoekje aan Museum De Fundatie is de citytrip niet compleet natuurlijk. Harmke: "De opvallende koepel of ‘Wolk’ is bedekt met 55.000 grijs-met-blauwe tegels en is een gedurfde eyecatcher in de historische binnenstad van Zwolle. Het museumgebouw eronder is een klassiek pand uit 1850 en is het voormalige Paleis van Justitie. Boven de ingang is een goudkleurige duif aangebracht, een kunstwerk van Marthe Röling. Binnen kun je een omvangrijke collectie nationale en internationale kunst bewonderen. Jeroen Krabbé exposeert regelmatig in dit museum. Met de lift zoef je naar de koepel, die uitkijkt op de daken. Kasteel Het Nijenhuis ten zuiden van Zwolle hoort ook tot Museum De Fundatie en heeft een beeldentuin."

13:30

Lunchen bij Librije's Brasserie Jansen

Harmke: "Hartje stad zit Brasserie Jansen, waar je behalve goed kunt lunchen en borrelen ook heel smakelijk kunt avondeten; op de kaart prijken Italiaanse gerechten en aan de muur nostalgische foto’s van sterren als Brigitte Bardot en Marilyn Monroe. Enne sindskort ook kindje van het Librije Foodimperium :)

16:00

Bootje varen bij Hiawatha

omschrijving
omschrijving

Het najaar leent zich nog prima voor een vaartochtje op de grachten. De meeste dagen dan. Harmke en Esther bekeken het hanzedecor van een verrassende kant: sloepje varen op de stervormige stadsgrachten van Zwolle. Behalve een sloepje verhuurt Hiawatha ook kano's, waterfietsen, sups en BBQ-donuts.

16:30

Shop till you drop

omschrijving
omschrijving

Om de perstrip goed af te sluiten hebben we wat winkeltips aan de dames gegeven in de Sassenstraat: Blauwdruck, Spotted. Verder zijn boekenkerk: 'Van der Velde in de Broeren', Moonloft in de Spoelstraat en Engel Winkelcafe aan de Grote Markt plekken om niet te vergeten. Voor een Foodtour zijn Librije's Winkel, de Gillende Keukenmeiden, het Zwolse Balletjeshuis goede aanraders. Een wijntje drinken kan het beste bij Wijnbar Oak of het Zwols Wijnhuis.

Lees hier het artikel dat in de Margriet van oktober is verschenen.