Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd ontdekken het Vechtdal van bovenaf

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 6285 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. Deze twee reisfotografen zijn de hele wereld overvlogen en weten dus als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Hun reis start in het Vechtdal. Klim met hen mee naar de top van uitkijktoren de Stokte en ontdek wat dit deel van Overijssel zo uniek maakt. Lees hier hun tips over het gebied en raak net als Cuno en Sjoerd ondersteboven van Overijssel!

Bekijk video

De hoogtepunten

10:30

Uitkijktoren Stokte

omschrijving
omschrijving

Uitkijktoren de Stokte is een architectonisch verantwoorde, twintig meter hoge uitkijktoren. Onderaan staan de houten lamellen ver uit elkaar zodat het lijkt alsof het bos er doorheen loopt. Naar boven toe staan de lamellen steeds dichter bij elkaar, zie je steeds minder en word je steeds nieuwgieriger naar het uitzicht over het Vechtdal. Sjoerd: ‘Zie je die bolvormige toren? Dat is het enige overgebleven middeleeuwse kasteel in Overijssel. Binnen ligt het bomvol met historie. Wist je dat je deze collectie online kunt bekijken?

Uitkijktoren de Stokte
Uitkijktoren de Stokte

11:30

Waterschaps heuvel Junne

omschrijving
omschrijving

Op naar het volgende hoogtepunt! De Waterschapsheuvel van Junne ligt op een uurtje fietsen of 25 autominuten. Kies in plaats van de N340 de Oude Oever. Dan meander je vrolijk mee met de rivier de Vecht. Koop in Ommen alvast wat picknickspullen. Verderop langs de Vecht en op de Distelbelt kom je prachtige picknickplekken tegen. De Waterschapsheuvel dicht bij de vistrap is een favoriet uitzichtpunt. De keien komen uit de Vecht en je tuurt er eindeloos over het unieke Vechtdal. Even wandelen? Pak de Junner Koeland route!

12:30

Lunch op de Distelbelt

Uitkijkheuvel de Distelbelt ligt op circa 45 fiets- en 12 autominuten van Junne. Een zandverhoging van zeven meter met – on top - picknicktafels en banken. Boven heb je een prachtig uitzicht over de Vecht. Die is zo’n 167 kilometer lang en stroomt vanaf het Duitse Darfeld tot aan het Zwarte Water in Zwolle. Hoe ver kun je vandaag kijken? Sjoerd: ‘De Vecht moet je niet onderschatten. Tijdens hoogtijdagen voeren hier schepen af en aan. Met niet de minste ladingen: Bentheimer zandsteen bijvoorbeeld uit Duitsland dat bestemd was voor de bouw van het Paleis op de Dam maar ook voor de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York.

14:00

Tijd voor een lesje geschiedenis bij de Loozensche Linie

Door langs het Overijssels Kanaal naar het noorden. Na een klein uurtje fietsen of 17 autominuten bereik je Loozen. Net voor dit buurtschap ligt de Loozensche linie aan de linkerkant.

Op de plek van de uitzichttoren heeft Napoleon misschien ook gestaan.

Maar niet voor zijn lol: hij moest de Bataafse Republiek beschermen tegen de vijand en zocht een geschikte plek om een schans te bouwen.

omschrijving
omschrijving

Cuno: 'Ik hoorde dat je kan tokkelen vanaf dit uitkijkpunt! Misschien moeten we dat eens proberen.' De vrije val bij tokkelen kan aan het begin best spannend zijn. Voor de mensen met hoogtevrees zijn er gelukkig ook genoeg andere manieren om actief te zijn in dit gebied.

15:00

Actief op het water

omschrijving
omschrijving

Bij Expedition Outdoor – pal naast de Loozensche Linie, kun je met een kano, supboard of sloepje de Vecht af. Tip Cuno: ‘Tof om een stukje de Vecht af te zakken in een kano. Je wordt opgehaald op de afgesproken plek en weer naar het startpunt gebracht. Bel en reserveer wel even van tevoren.’

18:00

Nog even langs de watertoren in Lutten

omschrijving
omschrijving


Van Loozen fiets je in 40 minuten naar Lutten. Met de auto doe je er zo’n 12 minuten over. De watertoren - bijna 50 meter hoog – kun je niet missen. Helaas is de locatie alleen voor groepen (slaaptip!) en is het trappenhuis (nog) niet berekend op passanten. Wij mogen bij wijze van uitzondering wel naar boven. Hopelijk herken je beneden wat we van bovenaf zagen!

Watertoren Lutten
Watertoren Lutten

Meer Vechtdal vanuit de lucht

Tijdens het volgende avontuur van "Ondersteboven in een dag" zijn Cuno en Sjoerd te vinden langs de IJssel bij de Duursche Waarde in de regio Salland. Nog even geduld...