In perspectief

De dynamische natuur van de IJssel

  • 2 minuten opladen
  • 14475 x bekeken

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel? Ontdek in deze aflevering hoe omwonenden het al eeuwenlang tegen het water opnemen.

Bekijk aflevering: Hoe omwonenden het tegen het water opnemen
Bekijk video

Een gebied met grote impact op de geschiedenis en de natuur; de IJssel. In dit landschap krijgen de planten en dieren vrij spel in de overstroomde uiterwaarden. Akkers, grasland en beekjes, natuurgebied De IJsselvallei bestaat voornamelijk uit hoogwater. Het is bij uitstek de plek om bijzondere vogels en planten te spotten. Deze flora en fauna komen niet veel voor in Nederland. De vruchtbare en natte uiterwaarden zijn waardevol voor de biodiversiteit en creëren een dynamische, haast on-Nederlandse natuur. De IJssel heeft naast een bijzondere natuur ook een bijzondere geschiedenis.

Verliefd op de IJssel

Het water van de IJssel heeft de omgeving veel gebracht. Het verbindt de belangrijkste historische handelssteden in de buurt. Zo zijn mensen zich gaan vestigen aan de oevers, en zijn nederzettingen uitgegroeid tot handelsplaatsen. Ervaar de charme van de historische gebouwen aan het grasland, aan de rand van dit mooie natuurgebied. Beleef de IJssel vanaf de dijken; via fietsroutes en wandelpaden. Verken het Appense Veld met de prehistorische grafheuvels en de oeroude dijk. Of ontdek deze bijzondere omgeving vanaf de IJssel, en laat je per boot met de stroom meevoeren.
Word verliefd op de IJssel

Wist je dat de IJssel maar liefst 127 km lang is? Deze aftakking van de Rijn loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer en Kampen naar het IJsselmeer.

Ontdek de IJssel zelf

Een frisse wind door je haren en de zon die op je gezicht schijnt. Of het nou een koele lentedag of een warme zomeravond is, het is altijd goed vertoeven op de IJssel. Als je met de boot over het water vaart, valt er veel te zien. Kinderen die spelen aan het water en sportvissers die hun vangst binnenhalen. De prachtige uiterwaarden en de verschillende dieren die hier overwinteren of hun permanente verblijfplaats hebben. En vanaf het water krijg je inkijkjes in de mooiste steden en dorpen. Geen wonder dat kunstschilders hier al eeuwenlang hun inspiratie vinden.
Ontdek de IJssel zelf

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: