In perspectief

De littekens van het waterrijke gebied Weerribben-Wieden

  • 2 minuten opladen
  • 9682 x bekeken

Welke verborgen verhalen schuilen er in het landschap die alleen aan het licht komen als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt? Welke geheimen zijn er te ontdekken als je kijkt vanuit het perspectief van een vogel? Ontdek in deze aflevering hoe de turfkoorts de natuur heeft beïnvloed.

Bekijk aflevering: Hoe turfkoorts de natuur heeft beïnvloed
Bekijk video

Een waterrijk gebied met pittoreske dorpen en veel groen; de Weerribben-Wieden is een unieke plek. De natuur lijkt er ongerept, maar dat is slechts schijn. De geschiedenis heeft dit bijzondere gebied gevormd en het veenmoeras veranderde onder de invloed van de mens. Van onbegaanbaar moerasgebied met veel bos en natuur, naar laagveenmoeras dat rechtstreeks uit een schilderij lijkt te komen: de historische rijkdom van de grote plassen van De Wieden schuilt in de verhalen.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. In een fluisterbootje ondervind je de schoonheid van de streek, en vaar je over het maar liefst 400 kilometer lange vaarwater. Al deinend op het water vliegen roofvogels over en passeren wilde reeën op het vaste land. Je waant je in een andere wereld, zo on-Nederlands doet het gebied aan.

Wist je dat je eindeloos kunt dwalen over het water van de Weerribben? Verdwalen lukt niet, want alle vaartjes komen uiteindelijk uit op de Kalenbergersgracht.

Leer over de golfslag en de storm die de grote plassen van De Wieden hebben gecreëerd. Zie hoe de littekens van de turfstekers en de rietsnijders nog te herkennen zijn in het unieke landschap vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Het kan te voet en per boot; wandel, peddel en ervaar hoe dit turfgebied is veranderd in een adembenemend natuurgebied.

Met Weerribben de kachel aanmaken

Met Weerribben en Wieden maakten ze vroeger letterlijk de kachel aan. Eeuwenlang verwarmden mensen hun huizen met turf uit wat nu Nationaal Park Weerribben-Wieden heet. Het gebied dankt het karakteristieke landschap vol weren en ribben aan die menselijke behoefte aan warmte. “Dit is niet alleen een natuurgebied, maar ook een cultuurgebied: alles wat je ziet, is ooit door mensen aangeraakt”, zegt boswachter Denny Kroeze van Staatsbosbeheer. Hij vertelt je in dit artikel alle ins en outs over dit prachtige natuurgebied.

Meer Weerribben-Wieden

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief: