Typisch Overijssel

Must see: de 11 iconen van Overijssel

 • 4 minuten opladen
 • 48524 x bekeken

Overijssel staat bekend om haar veelzijdigheid. Naast de leukste dorpen vind je in de provincie mooie plekken in de natuur, historie, cultuur en kun je er allerlei leuke uitjes ondernemen. Speciaal voor jou zetten we 11 iconen voor je op een rijtje die je echt moet bezoeken. Ideaal als je een dagje weg wilt plannen met je gezin of vrienden of als je op zoek bent naar bijzondere plekjes in eigen land. En of je nu van actieve of ontspannen uitjes houdt, even helemaal weg wilt of een stedentrip wilt maken: in Overijssel voelt iedereen zich thuis!

Meer weten over stedentrips in Overijssel? Bekijk hier onze leukste tips

 1. 11

  Giethoorn

  Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Het is dan ook een van de meest romantische plekjes van Overijssel. De beste manier om dit waterrijke dorpje met zijn vele bruggetjes te ontdekken is per Gieterse punter, sloep of kano. In Giethoorn en omgeving is het ook prima wandelen en fietsen.

 2. 10

  Sallandse Heuvelrug

  De Sallandse Heuvelrug is bijna on-Nederlands. Het nationale park in het hart van Overijssel kenmerkt zich door golvende heidevelden, uitgestrekte bossen en vennen. Een fantastisch fiets- en wandelgebied. Vanaf het hoogste punt, de Grote Koningsbelt, heb je een mooi uitzicht over Salland.

 3. 9

  Ootmarsum

  In het fraaie landschap van Twente ligt het eeuwenoude Ootmarsum. In dit kunstenaarsstadje bruist het culturele leven, getuige de vele kunstateliers, galeries, musea en antiek- en curiosazaken. Eind augustus verandert Ootmarsum altijd in een klein Montmartre tijdens de jaarlijkse kunstmanifestatie.

 4. 8

  Zwolle

  Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea zoals o.a. Museum de Fundatie, de beste restaurants met uiteraard als culinair hoogtepunt van Overijssel De Librije en natuurlijk Waanders in de Broeren.

 5. 7

  Nationaal park Weerribben-Wieden

  In de kop van Overijssel ligt een prachtig groen doolhof: Nationaal Park Weerribben/Wieden. Een bijzonder landschap waar water en land elkaar afwisselen, met een rijke flora en fauna. Je kunt hier eindeloos fietsen en wandelen. De rietlanen en moerasbossen ontdek je per boot, kano of supplank.

 6. 6

  De Hanzesteden

  Door de strategische ligging aan de IJssel en de voormalige Zuiderzee telt Oost-Nederland negen Hanzesteden: Kampen, Hasselt, Zwolle, Deventer, Harderwijk, Elburg, Hattem, Zutphen en Doesburg. Je kijkt je ogen uit in de dynamische, charmante en authentieke stadscentra van deze Middeleeuwse handelssteden.

 7. 5

  Hof van Twente

  Landschappelijk gezien is de Hof een van de best bewaard gebleven cultuurhistorische gebieden van Nederland. Want waar vind je zeven kastelen zoals o.a. Kasteel Twickel, zo compact bij elkaar? Vrijwel alles in de Hof van Twente staat er nog even fris bij als eeuwen geleden, toen het tot stand kwam. De inwoners hechten namelijk aan het behoud en doorgeven van alles wat waarde heeft.

 8. 4

  Koloniën van Weldadigheid

  Bij ‘weldaad’ denk je tegenwoordig aan iets warms en aangenaams. Maar oorspronkelijk heeft het ook een andere betekenis. Een wel-daad is een goede daad uit naastenliefde. Dat was wat de oprichters van de Koloniën van Weldadigheid begin negentiende eeuw voor ogen hadden. In Overijssel werden twee van deze koloniën gebouwd: in Ommerschans en Willemsoord.

 9. 3

  Enschede

  De grootste stad van Overijssel ligt in het oosten: Enschede. Ooit textielstad, tegenwoordig een veelzijdige, energieke en ondernemende studentenstad. Of je nu van muziek, shoppen, cultuur of voetbal houdt: in Enschede kun je je hart ophalen.

 10. 2

  Beste Campings

  Overnachten in Overijssel is altijd een goed plan. Na een dag fietsen, wandelen of winkelen is er niets lekkerder dan je laten neervallen op een goed bed. Dat kan bij één van de 15 ANWB topcampings, waarvan er 8 in het Vechtdal van Overijssel gelegen zijn. De beste campings van Overijssel met predicaat 'ANWB topcamping 2020' op een rijtje, inclusief 2 nieuwkomers.

 11. 1

  Fietsen

  Overijssel is een vijfsterren fietsprovincie, hier kun je 365 dagen naar hartenlust fietsen. Onderweg kom je allerlei landschappen tegen. Rivierlandschap gaat over in historische steden. En heidevelden, weilanden, houtwallen, nevengeulen en bossen wisselen elkaar aangenaam af. Er is een fietsnetwerk met knooppunten en fietsroutes geschikt voor fiets, mountainbike en elektrische fiets.