De drie wijzen kwamen uit het Oosten. Drie maar? Je ziet er veel meer als je een tijdje in Overijssel rondloopt. Spoiler: onze bewoners hebben geen mirre, goud en wierook bij zich. Wel een enorme dosis gastvrijheid, hartelijkheid en nuchterheid. Zes Oosterse wijsheden uit Overijssel.

1 De deur staat altijd open.

Behalve als hij op slot is*. Maar je begrijpt wat we bedoelen. Bij ons in het Oosten sta je nooit voor een – figuurlijke - dichte deur. Gastvrijheid is ons met de paplepel ingegoten. Zonder koffie kom je de deur niet uit.

2 De helpende hand is dichtbij.

Sta je te hannessen met boodschappen of met pech langs de kant van de weg? Grote kans dat iemand stopt om je te helpen. Iets doen voor een ander maakt deel uit van onze volksaard. Zelfs als die ander een klungelige toerist is.

3 Recht voor z’n raap.

Je moet er misschien even aan wennen, aan de directheid van de Oost-Nederlander. We zeggen niet veel, maar wat we zeggen is altijd eerlijk en komt uit een goed hart.

4 Oprechte interesse.

Als wij vragen hoe het met je gaat, luisteren we naar je antwoord. We zijn niet nieuwsgierig, maar willen wel graag alles weten. Aan oppervlakkige gesprekjes hebben we in het Oosten een broertje dood.

5 Droge humor en zelfspot.

Door onze nuchtere kijk op de wereld, komen woorden er soms grappig uit. We houden wel van dat soort droge humor en aan zelfspot geen gebrek. We snappen dus dat we niet allemaal Herman Finkers zijn.

6 We hebben de tijd.

Beter gezegd: we némen de tijd. Tijd om naar mensen te luisteren, tijd voor elkaar en tijd voor een ander. Aan aandelen en obligaties doen we niet, maar aan investeren in familie, vrienden en gasten des te meer. Dat is pas echte rijkdom.

*zie wijsheid 5