Typisch Overijssel

Ouderwets lekker uit Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 10898 x bekeken

In de Middeleeuwen wisten ze al wat handel was. Streekproducten uit de Hanzesteden in Overijssel waren razend populair. Ouderwetse lekkernijen stonden hoog op de boodschappenlijstjes uit die tijd.

Al in de middeleeuwen waren streekproducten uit het Vechtdal, Twente en Salland razend populair. Nog steeds is heel Overijssel een walhalla voor lekkerbekken en fijnproevers. De meeste streekproducten zijn ook nog eens ambachtelijk en biologisch verbouwd. En natuurlijk met een flinke dosis liefde,dat mag duidelijk zijn.

Stokvis uit Deventer

In de Middeleeuwen haalden Deventer handelaren koggeschepen vol gedroogde kabeljauw uit Noorwegen. Deze stokvis werd in deze Hanzestad verder verhandeld. De stad dankt er zijn carnavalsnaam ‘Stokvissengat’ aan. Deventenaren worden ook nog steeds ‘Stokvissen’ genoemd.

Gerstenat uit Overijssel

Bier was een van de belangrijkste producten die in de Middeleeuwen verhandeld werd. Via de IJssel en de Rijn konden de Hanzehandelaren in Overijssel hun bier in Zuid-Europa afzetten. Ze namen andere producten, zoals wijn en zout, mee terug. Hedendaagse bierbrouwers houden de traditie in ere door speciaal streekbieren te brouwen, zoals Hettinga in Hanzestad Zwolle.

Zout voor de Hanzesteden

Zout was net als suiker, gist en tarwemeel een schaars goed in de Middeleeuwen. Geen wonder dat de Hanzekooplieden op hun handelsreizen naar het buitenland scheepsladingen zout mee terug namen. Daar konden ze in de Overijsselse Hanzesteden Zwolle, Deventer, Kampen en Hasselt een mooie duit mee verdienen.

Middeleeuwse wijnliefhebbers

In de Middeleeuwen kenden we in Nederland geen wijngaarden. Maar wijn, daar waren we toen ook al dol op. Dus namen de Hanzeschepen vaten vol druivennat mee uit meer zuidelijk gelegen Europese landen. De handelsgeest van toen zie je tegenwoordig terug in Overijssel. In diverse regio’s worden nu streekwijnen geproduceerd, onder meer bij wijngaard de Reestlandhoeve.

Kamper paling

Hanzestad Kampen lag vroeger aan de Zuiderzee. Een paradijs voor vissers én visliefhebbers. Er werd volop gevist naar steur en paling en bij rokerijen verwerkt. Je kunt de geur van gerookte paling nog steeds opsnuiven. Aan de IJsselkade pakken ze met liefde een pondje versgerookte Kamper paling voor je in.

Koek uit Deventer

Deventer Koek is al eeuwenlang een bestseller. Begin vijftiende eeuw werd tot in detail bepaald aan welke eisen de koek uit de Hanzestad moest voldoen. Zo mocht de koek alleen in de Hanzestad gebakken worden en het recept geheim blijven. De ingrediënten zijn wel bekend: roggemeel, honing, specerijen en zuidvruchten. Tegenwoordig kent Deventer nog één bakkerij die de echte koek bakt. Die is te koop bij het Deventer Koekwinkeltje.

TIP
Zelf Deventer Koek, Kamper Steur of Zwolse Runderstoof maken? De Middeleeuwse recepten vind je in het Hanzekookboek.

In het centrum van Kampen herinnert de naam Botermarkt nog altijd aan de tijd dat op dit plein boter werd verhandeld. In de Middeleeuwen kwamen boeren van heide en verre naar de Hanzestad om hun zuivelproducten te koop aan te bieden op de ‘bottermarck’. De melk, kaas en boter vonden gretig aftrek bij het volk en handelaren.

TIP
Ouderwetse lekkernijen zoals snoep, drop en thee uit de Hanzetijd koop je (online) bij het Hanzehuis.