Typisch Overijssel

Verrassende tips voor jouw stedentrip in Nederland

  • 6 minuten opladen
  • 16920 x bekeken

Jouw stedentrip in Nederland. Welke stad kies je, waar ga je naartoe? Naar het oosten natuurlijk! Pak je rugzak én de trein, laat je verrassen door drie parels in Overijssel: Deventer, Zwolle, Enschede. Daar gaan we!


Het is altijd even spannend als de schelp nog dicht is, hoe groot en glanzend is de parel die binnenin verstopt zit? We kunnen je vertellen, bij deze Overijsselse parels zit het helemaal goed. Het zal je verbazen hoe mooi ze zijn. En veelzijdig! Jouw volgende stedentrip gaat dus naar Deventer. Of naar Zwolle. Of toch Enschede?
 


Tip voor jouw stedentrip: bruisend Deventer


Deventer, Hanzestad aan de IJssel. Met een binnenstad vol historie, om verliefd op te worden. Eerste stop: het Havenkwartier. Industrieel, cultureel en volop in beweging. Dat Deventer bruist wist je wellicht al, in het Havenkwartier voel je het tot in je tenen! Op loopafstand van het oude centrum beleef je hier de creatieve hotspot van de stad. 


Deventer
Deventer


 Kunst en cultuur, fijne festivals en horeca. Alle ingrediënten voor jouw perfecte stedentrip in Nederland: je vindt ’t in het Havenkwartier. Verwonder je bij een tentoonstelling in het Kunstenlab. Verbaas je bij een theatervoorstelling tijdens het jaarlijkse LOS festival.

Slapen in de Deventer haven


Ook overnachten is hier superfijn! Een B&B met een uitzicht over de haven en IJssel? In de Lucy Cube of Lucy Glxy schudden ze je kussen alvast op. Op pad in de stad met je vrienden? Op B&B-schip M.S. Oosterkim kun je varen én slapen. Slaap lekker! Als dat ervan komt natuurlijk, met zoveel gezelligheid.
 


Winkelen en wandelen in hartje Deventer


Neem een grote tas mee tijdens je stedentrip naar Deventer, want die ga je nodig hebben. Hier vind je naast leuke vooral ook unieke winkels. Van conceptstore PLEK tot chocolade walhalla Sjokolaa. Van de authentieke Deventer Borstelwinkel - borstels en bezems in alle soorten en maten - tot de multimerkenboetiek Hemelse Hebbedingen.

Heb je comfortabele schoenen aangetrokken? Dat is slim, want je gaat ze nodig hebben tijdens je online-offline-verkenningstocht. Met de gratis app van IZI.Travel download je online de fijnste wandelingen om offline door Deventer te struinen. Zo ontdek je alle bijzondere locaties en geheimen van de historische binnenstad. 
 


Deventer Koekwinkel
Deventer Koekwinkel

Visit oost, visit Zwolle!


Als wij een top 10 van stedentrips in Nederland maken, dan staat er één stad vér bovenaan: Zwolle! Maak je een stedentrip naar het oosten van Nederland, zet deze Hanzestad dan ook op jouw lijstje. Of eigenlijk: op je menu, want Zwolle moet je proeven. Daar helpen De Meisjes van Plezier je bij. Zij hebben een heerlijke SmaakRoute op de kaart staan. Je wandelt van culinaire adresjes naar smakelijke plekjes, allemaal in de oude binnenstad. 
 
 Ben je een zoetekauw? Dan is Het Zwolse Balletjeshuis verplichte kost. In het monumentale pandje, met een nog authentiek interieur, komt de zoete geur van suikerdeeg en suikerriet je tegemoet. Dát zijn de bekende Zwolse Balletjes. Natuurlijk neem je een zakje mee voor onderweg naar ’t Konkeltje. Deze koffie- en theewinkel moet je beleven. Zóveel soorten koffie en thee, de ene smaak nog verrassender dan de andere.


Hanzestad Zwolle
Hanzestad Zwolle

Zwolle, hanzestad om van te smullen


Ook je volgende stop doet je watertanden. Librije’s Winkel in Librije’s Hotel, een oude vrouwengevangenis waar celdeuren en tralies hand in hand gaan met slapen op topniveau en culinaire verwondering. In de winkel vind je de favoriete producten en smaken van sterrenkok Jonnie Boer. Van kaas uit het Vechtdal tot gedroogde worst en groente uit het zuur.
 De SmaakRoute heeft natuurlijk een toetje: chocolade. Bij Bonbonnerie Borrel wachten je ware kunstwerkjes van cacao. Een feest voor je smaakpapillen.

Stedentrip én kindertrip in Nederland


Een dagje Zwolle met kinderen, dat is een goed idee. Alleen al de treinrit naar Zwolle vinden ze een belevenis. De trein stopt vrijwel in het centrum, in een klein kwartiertje wandelen jullie naar de Peperbus. Die is zéker het beklimmen waard. Op 75 meter hoogte is het uitzicht adembenemend. En je ziet meteen waar je straks naartoe wilt!
 
 Oog in oog met dinosaurussen? Het kan in Dinoland. De geschiedenis en geheimen van Zwolle ontdekken? Ga op pad met de poortwachter van de eeuwenoude Sassenpoort. Of gaan jullie samen op bezoek in een echt ondergronds molshuis? Je voelt je meteen Thuis bij Molletje, een kindertheater in het hart van de binnenstad. En in dat van je kinderen.

Nog meer zien, maar voel je inmiddels je voeten? Met de Fietsjoe fietstaxi kun je nog even door. Laat je comfortabel vervoeren langs de mooiste en bekendste plekken van Zwolle. Of waar je maar naartoe wilt. Een ritje dat jouw stedentrip in Zwolle onvergetelijk maakt!

Lekker even genieten
Lekker even genieten

Enschede? Goed idee!


Op het laatste punt in de Overijsselse driehoek ligt Enschede. Het epicentrum van het oosten, zoals ze het zelf met Twentse trots noemen. Hier ontdek je dat Twente zeker ook stads is. Muziek, cultuur en architectuur? Check. Musea, shops en een goed biertje? Check. Zoek je een stedentrip met de trein? Dan is Enschede jouw stad in Twente. 
 Een indrukwekkende ervaring is de rondleiding door Roombeek, de woonwijk die op 13 mei 2000 door vuurwerk werd verwoest. Nu is het een wijk vol vernieuwende architectuur, cultuur én verhalen. Verleden en heden komen hier op een unieke manier samen.


Roombeek
Roombeek

Twentse stad vol gezelligheid


Wandel of fiets door naar de Oude Markt met zijn historische Grote Kerk - over parels gesproken. Dit plein met zijn ontelbare terrassen is een van de mooiste van Nederland. En een van de gezelligste. Met de grote keus aan restaurants, cafés, bioscopen en theaters is hier altijd beweging. 
 
 Na even lekker uitrusten op een terras is het tijd om weer in de benen te komen. Want jouw stedentrip in Enschede is niet compleet zonder een paar uurtjes winkelen. In de winkelstad van het oosten word je gegarandeerd een shopaholic. Dat mag voor een dag. De unieke jurken van So Fifties, de theesoorten van Het Gouden Randje, de appeltaartjes en andere zoete verleidingen van Mrs. Brown. Loop ook even naar Boekhandel Broekhuis en vergeet Conceptstore The Upperside niet!


Enschede heeft het. Deventer ook. En Zwolle is minstens zo’n fijne stad te zijn. Heb je je keuze gemaakt? Pak dan je agenda en plan jouw stedentrip in Nederland: breng een bezoek aan de fijnste steden van Overijssel!

Leuke links:

Bijzonder overnachtingen in Hanzesferen]

De leukste B&B's in Deventer, Zwolle & Enschede

Fijne hotels in Deventer, Zwolle & Enschede