Cuno& Sjoerd ondersteboven van eeuwenoude Hanzestad Kampen
- 1 minuten opladen
- 6792 x bekeken
In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welke invalshoek je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer kiezen ze voor een historisch perspectief vanuit de eeuwenoude handelsstad Kampen. Ooit een van de machtigste handelssteden ter wereld. Vanaf de Nieuwe Toren zien ze de eeuwenoude kogges weer binnenvaren.
De hoogtepunten
-
10:00
Gastvrije ontvangst
Parkeer je auto gratis in de Buitenhaven. De vrolijk tikkende masten van de plezierjachten heten je alvast van harte welkom. Vandaaruit loop je zo de Koggerwerf op (Havenstraat 7). Misschien is de Taveerne al open voor koffie. De kogge is een 14e-eeuws handelsschip. Dat wil zeggen een levensecte replica van een opgegraven wrak uit 1334. Deze werf is zijn thuishaven, dus hopelijk heb je geluk…
Sjoerd: ‘De ruimen van die kogges zaten bomvol stokvis, haring en huiden uit Scandinavië’
Via de Buitenkade loop je de IJsselkade op. Kampen is eigenlijk een soort openluchtmuseum met zijn Frans aandoende steegjes, eeuwenoude kades, pakhuizen en historische poorten. De prachtige schepen van de Bruine Vloot maken het plaatje compleet. De term verwijst naar de oorspronkelijke kleur van de zeilen op deze schepen.
-
11:00
Nieuwe toren
Toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was en er geen GPS bestond was de Nieuwe Toren een belangrijk baken voor schippers. In die tijd bleven zeelieden nog vaak dicht onder de kust. Wil je hetzelfde uitzicht als Cuno en Sjoerd? Reserveer dan hier alvast een kaartje. Er is ook een spannende escaperoom voor liefhebbers van puzzels en avontuur.
-
11:30
Muurreclames spotten
‘V.d. Put’s beschuit, is kracht Beschuit’. Deze tekst staat op een muur waar de Oudestraat de Kerkstraat kruist. Muurschilderingen waren tot ongeveer 1940 heel gewoon in Kampen. ‘V.d. Put’s’ was de eerste die met veel zorg werd hersteld. Inmiddels zijn er een dertigtal gerestaureerd. Als je de stadswandeling loopt (gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info), kom je vanzelf meer van dit soort fresco’s tegen!
-
13:00
Lunchen in sfeer
Lunchen in sfeer kan bij Eetkamer De Tijd of lunchcafé ’t Posthuus. Afsluiten met een kop koffie? Probeer De Eenhoorn, een koffie- en theewinkel, espressobar en koffiebranderij in één. Je maakt er een kleine tijdreis naar de 17e eeuw waarin de V.O.C. almachtig was. Nu je er toch bent, er is ook een sigarenfabriek.
De V.O.C. bracht naast koffie, thee en specerijen ook tabak mee naar Nederland. Vandaar dat overal in de nauwe straatjes sigarenfabrieken werden geopend. In De Olifant zie je nog hoe zo’n fabriek er van binnenuit zag. De muren en vloeren stammen, net als enkele zoldergebinten, nog uit de late Middeleeuwen. Inmiddels zijn ze doordrenkt met de karakteristieke geur van tabak en cederhout. Reserveer hier een rondleiding.
-
15:30
Oudste stenen huis
Maak de historische beleving compleet in het eerste ‘steenen langhuys’ aan de Voorstraat 20. Dan weet je tegelijk waar de naam ‘steenrijk’ vandaan komt. In het eerste stenen huis van toen is nu het biermuseum gevestigd. Cuno en Sjoerd sloegen de rondleiding over maar het biertje smaakte prima.
-
17:00
Borreltijd
Loop terug richting de brug. Vroeger aten en dronken reizigers in herbergen. Die zijn er nog steeds: De Stadsherberg bijvoorbeeld. Maar ook bij Herberg de Bonte Os word je warm en gastvrij ontvangen.
-
19:30
De poort uit
Gelukkig hoef je niet meer op tijd bij de poort te zijn om de stad uit te kunnen. Met een kijkje bij de Broederpoort rond je de dag wel in stijl af. Het is één van de drie nog bewaarde stadspoorten die de rijke Kampenaren moest beschermen tegen landlopers en vijanden. Via de 3e Ebbingestraat en het Bolwerk kom je weer terug in de Buitenhaven.