Hester Maij over Twente: Boven water halen
- 3 minuten opladen
- 4995 x bekeken
In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!
Boven water halen
In 2006 verhuisden we in verband met het werk van mijn man van Amsterdam naar Delden. Ik weet nog dat we een aantal weekenden de A1 afreden van west naar oost Nederland en in de omgeving Hengelo / Almelo op zoek gingen naar een mooie plek om te gaan wonen. Mijn man moet binnen 15 minuten op het ziekenhuis kunnen zijn, dus we maakten een cirkel rondom Hengelo en Almelo en gingen rondkijken. Naast de omgeving Ootmarsum met het prachtige coulisselandschap, dat helaas afviel omdat het net te ver van het ziekenhuis lag, waren we snel verknocht aan Delden.
Zeg je Delden, dan zeg je landgoed Twickel. Het grootste landgoed van Nederland met uren wandel en fietsplezier in prachtige bossen, natuurgebieden en langs mooie boerderijen en landbouwgronden. Wij genieten er inmiddels wekelijks van.
Er is echter één plekje op het landgoed dat voor mij een bijzondere betekenis heeft: de Watertoren van Delden. Om te beginnen is het een prachtige toren aan de rand van Delden van 37,5 meter hoog met opvallende, rode bakstenen en vele decoraties. We hebben er zelfs een tekening van in onze keuken hangen. Wie zich verdiept in de geschiedenis van de Watertoren leert dat hij gebouwd is in 1893 in opdracht van dr. R.F. baron van Heeckeren van Wassenaer voor het blussen van branden op het Twickel en voor drinkwater voor de inwoners van Delden. Het water onder het Twickel bleek echter te zout en dus werd de toren aangesloten op het waternet van Almelo.
Vandaag is de watertoren nog steeds in gebruik en beheert Vitens hem en het naastgelegen verdeelstation. Behoud en hergebruik van erfgoed vind ik belangrijk en inmiddels is de Watertoren ook Rijksmonument.
Maar, de Watertoren geeft ook een andere speciale herinnering voor mij. Twee keer heb ik hem beklommen wat overigens een beste klim is. Helemaal tot de top. Waar de vlaggenmast staat. Bovengekomen kun je alleen nog maar stil genieten van het mooiste uitzicht over Delden en de historische Delderneres. En dan zie je ook goed wat wij mensen soms een landschap aandoen. Twee enorme lussen die de N346 en N741 verbinden, aangelegd in een tijd dat deze wegen potentie hadden om snelwegen te worden. Bovenop de Watertoren mocht ik namens de provincie samen met de rentmeester en voorzitter van de Stichting Twickel een convenant ondertekenen om de lus te verwijderen en de historische es te herstellen. Voor mij is de Watertoren dus veel meer dan alleen maar een Watertoren.