Winterwandelingen in Overijssel

De sneeuw kraakt en knispert onder je schoenen, om je heen een en al sereniteit. De sneeuw verraden dat er herten en hazen in de buurt zijn. Het is muisstil. De winter zorgt voor ware sprookjeslandschappen. Sta vroeg op, pak je dik in en maak een heerlijke lange winterwandeling. Waar geniet je van de winterse taferelen?

Ook als het niet heeft gesneeuwd, verricht de winter wonderen met het landschap. Van laaghangende mist tot bevroren druppels aan de bladeren. Op die typische winterdagen, met kou en mist, gaan in Nederland rietsnijders aan de slag. Het is een typisch beeld voor Nederland.

Rietsnijders in Nederland

Riet is onlosmakelijk verbonden met het Hollandse landschap. Het groeit in het water of aan de waterkant; waar water is, is riet. In de winter is het riet ‘snijrijp’ en gaan rietsnijders aan de slag. Op een bevroren ondergrond is het namelijk makkelijker riet snijden. Rietsnijden is belangrijk: een rietland dat niet gemaaid wordt, wordt overgenomen door kleine bomen zoals de wilg, berk en vuilboom. Het rietland verandert zo ineens in bos en alles slibt dicht. Wil je met eigen ogen zien hoe rietsnijders te werk gaan? Een handje meehelpen? Zowel bij Staatsbosbeheer als bij Natuurmonumenten kun je mee op pad!

Winterse wandelingen

Spreekt het winterse tafereel je aan? Maak dan een van deze drie winterwandelingen in Overijssel:

1. Kastelenwandeling Diepenheim

De indrukwekkende kastelen met daaromheen een sereen, wit landschap zorgen voor een sprookjesachtig, bijna onwerkelijk geheel. Knijp jezelf gerust even in je arm en kom er achter dat dit écht bestaat in Nederland. Je kunt kiezen voor een route van 7,5 of 15 kilometer. Beide routes worden bewegwijzerd en gaan over verharde en onverharde wegen. Leuk: bezoek na afloop de kerstmarkt in Diepenheim.

2. Winterwandeling Veenmuseum

De winter doet iets bijzonders met de Engbersdijksvenen. Kom er zelf achter en kies voor een van de wandelroutes (tussen de 1 en 5 kilometer) door het prachtige landschap. Koop daarna bij het Veenmuseum een warme chocolademelk en een kommetje snert en warm lekker op bij de houtkachel of vuurkorf.

3. Midwinterhoornwandelingen Salland

In Salland zijn tijdens de wintermaanden verschillende midwinterhoorn wandelingen. Tijdens zo’n wandeling kom je alles te weten over de eeuwenoude traditie midwinterhoornblazen. Onderweg hoor je het mystieke geluid van de hoorn, die wel tot 8 kilometer ver draagt! Houd de websites van Salland Centraal en Staatsbosbeheer in de gaten! Ook Landgoed Twickel, Holterberg.

Veel winterwandelplezier!