Ontdek de mooiste vestingsteden van Overijssel
- 3 minuten opladen
- 10322 x bekeken
Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort… Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. Overijssel kent vestingsteden als Blokzijl, Hasselt en Kampen. Ontdek hier meer over onze vestingsteden!
Stuk voor stuk zijn de vestingsteden versterkt tussen de 15e en 18e eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten (of Engelsen)... er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.
Blokzijl
Blokzijl ligt in de kop van Overijssel en grenst aan de Noordoostpolder. Vroeger was het stadje via een kanaal verbonden met de Zuiderzee en was het een welvarende handelsstad. In de haven van Blokzijl heerste een bedrijvigheid van jewelste. De rijkdom van vroeger merk je aan de statige huizen met typische klok- of trapgevels. De bochtige straatjes, de vele kanalen en grachten, de bruggen, de jachthaven: Hollandser kan het niet.
In museum het Gildenhuys leer je alles over de geschiedenis van Blokzijl: de vroegere bedrijvigheid in de haven, de oude houtzagerij, het weeshuis. In Blokzijl vinden er klassieke concerten plaats. De stad is bovendien bekend om haar typische speculaaskoek.
Kampen
Hanzestad Kampen ligt op een schiereiland in Noordwest-Overijssel, ook wel de Kop van Overijssel genoemd. In dit gebied is het de grootste plaats: de stad telt ruim 35 duizend inwoners. Alleen al de entree van Kampen is een bezoek waard. De prachtige skyline vormt zich langs de IJssel met op de voorgrond de bruine vloot Kamper Kogge.
In de provincie had Kampen een belangrijke rol. Kampen is namelijk befaamd om de tabaksindustrie, die vanaf de 19e eeuw het gezicht van de stad bepaalde. Inmiddels is alleen nog de monumentale sigarenfabriek de Olifant volop in bedrijf. Deze Hanzestad heeft sowieso een rijke geschiedenis, waarvan nog veel is te bewonderen.
Hasselt
Ten noorden van Zwolle vind je een andere Nederlandse Hanzestad: Hasselt. Deze stad ligt aan het Zwarte Water en de Dedemsvaart in de gemeente Zwartewaterland. Tot zover de feitjes, want wat voor Hanzestad is Hasselt? En dat is niet voor niets, want deze stad is een bedevaartsoord. Verdiep je in Hanzestad Hasselt en je komt erachter dat je deze stad écht met eigen ogen wilt zien.
In de Hanzetijd was het Zwarte Water erg belangrijk. De rivier stond in verbinding met de Vecht en de Zuiderzee en was goed bevaarbaar. Koggeschepen die Kampen bij laag water niet konden bereiken, weken vaak uit naar Hasselt. De handelswaar bestond voornamelijk uit zandsteen, hout, vaten met bier en dakpannen. Deze kleine Hanzestad heeft een beschermd stadscentrum en telt, mede vanwege de roemrijke geschiedenis, ruim 70 rijksmonumenten. Je vindt hier een prachtig oud raadhuis, een imposante kerk en unieke kalkovens.