Almelo is de groenste stad van Twente en heeft het meeste water in het centrum. Met jaarlijks ruim 160 evenementen en activiteiten zeggen we hier niet voor niets: Almelo, altijd wat te doen! Om een goed beeld te krijgen van Almelo zou je natuurlijk een van de gratis wandelroutes kunnen gebruiken. Maar het kan ook anders. Het centrum van Almelo kent liefst vier bescheiden musea die je een prachtig beeld geven van de stad.

Centrum met het meeste water

Een bezoek aan Almelo is niet compleet zonder dat je Huize Almelo hebt gezien. Het kasteel is helaas niet voor publiek toegankelijk, omdat de graaf er nog altijd woont. Maar het is onderdeel van een groot landgoed dat je eenvoudig op de fiets kunt verkennen. Volg hiervoor de gratis fietsroute ‘De Heerlijkheid’.

Het Wevershuisje

In het Wevershuisje ontdek je het prilste begin van de textielindustrie in Almelo. In deze stadsboerderij uit de 17e eeuw staan diverse textielwerktuigen opgesteld die een beeld geven van de huisnijverheid van die tijd.

Huis van Katoen

Een korte wandeling brengt je bij het Huis van Katoen en Nu. Dit museum is ontstaan uit de gelijknamige Stadsmusical uit 2014 en laat je zien waar Almelo trots op is. Zo staan er een Almelose Wall-of-fame en een gedetailleerde maquette van de stad. Ook hangen er foto’s uit vervlogen tijden. Daarnaast zijn er wisselende thema-exposities.

Stadsmuseum Almelo

Ga aansluitend eens langs bij het Stadsmuseum Almelo, het heemkundig museum waar je alles over de geschiedenis van de stad te weten komt. Van de macht van de graaf van Almelo tot de opkomst en teloorgang van de textielindustrie, je ziet het er allemaal.

Het Bolletje museum

Sluit je rondleiding door de stad in Almelose stijl af bij de Bolletjewinkel. Op deze historische locatie duik je in de geschiedenis van dit bekende bakkersmerk. Bezoek het bakkersmuseum of drink een kop koffie met wat lekkers, uiteraard van Bolletje!