Zeg je Kalkovens, Mien Ruys en historische landhuizen. Dan heb je het over Dedemsvaart. Dit dorp in de gemeente Hardenberg in het Vechtdal kent een rijke geschiedenis, prachtige natuur en leuke bezienswaardigheden. De plaats is vernoemd naar de Baron Van Dedem die een gelijknamig 40 kilometer lang kanaal liet graven voor het vervoer van turf.

Er is van alles te beleven

Er is in Dedemsvaart voor jong en oud van alles te ondernemen. Wat dacht je van het Strawberry Field Festival. Grote namen, doorbrekende artiesten en minder bekende parels wisselen elkaar af. Waar goede muziek, een geweldige sfeer en heerlijk eten en drinken centraal staat. Of Wandel de Meerpalenroute. Deze 8 kilometer lange wandel- en fietsroute komt langs elf mooie huizen en panden in Dedemsvaart. Bij elke locatie staat een meerpaal met QR-code die leidt naar een app met luisterverhalen over het desbetreffende pand. Kom het zelf ontdekken!

Er op uit in het Vechtdal

Routes in de omgeving

In de buurt van Dedemsvaart is veel te ervaren. Wat dacht je van een heidewandeling bij de Lemelerberg, een uitdagende kidsroute of een smaakfietsroute langs streekboeren. En kijkt je ogen uit bij alle rust- en uitkijkpunten, kastelen en bezienswaardigheden onderweg. Alle routes sluiten goed aan op aangrenzende regio’s en je kunt zelfs zo Duitsland in fietsen.

De Tuinen van Mien Ruys

Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken. Na haar overlijden is het werk van Mien Ruys door anderen overgenomen. De Tuinen Mien Ruys bestaan nu uit een reeks van dertig stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant met uitgebalanceerde plantencombinaties. De Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten...

Ontdek meer

Landbouwmuseum Avereest

In de crisisjaren dertig en veertig van de vorige eeuw werd in Nederland op grote schaal grond ontgonnen of verbeterd. De aanleg van de Dedemsvaart heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Na de periode van turfwinning ontstonden nieuwe akkerbouwgebieden. Ontdek de unieke collectie landbouwmachines, gereedschappen en huisraad die men gebruikte op de boerderij, ga lekker zitten en bekijk onze bijzondere films over het boerenleven van toen en lees hoe mensen uit noordoost Overijssel vertellen over hun leven, begin vorige eeuw. Kom daarna nagenieten in het proeflokaal.

Bekijk de website