Typisch Overijssel

BNNVARA programma ‘3 Op Reis Dichtbij’ ontdekt Overijssel (deel 3)

  • 2 minuten opladen
  • 5150 x bekeken

Het BNNVARA-programma ‘3 op Reis’ gaat sinds corona dichtbij op reis en ontdekt het on-Nederlandse Overijssel. Bijzondere avonturen, plekken en (reis)verhalen kun je namelijk óók dichtbij huis vinden, zeggen ook de programmamakers van ‘3 Op Reis’. Daar hoef je zeker niet voor te vliegen. De redactie van het programma is daarom op zoek gegaan naar de mooiste bestemmingen en inspirerende verhalen in eigen land. En daarin mocht Overijssel niet ontbreken. In de derde aflevering kwam Deventer in beeld.

Een van de oudste steden van Nederland

De rivier de IJssel vormt de levensader van deze stad. Al sinds de middeleeuwen zorgde dat voor veel handel. En Deventenaren houden van hun stad. Dzifa Kusenuh bezocht hanzestad Deventer. Ze ontmoet kunstenaar Egbert Scheffer, geboren en getogen Deventenaar. Hij ziet de stad als schildersdoek. Hij vond dat de binnenstad wel wat extra kleur en eigenwijsheid kon gebruiken. Samen met een vriend begon hij daarom met het project Street Arts Streets waarin ze op verschillende plekken in de stad schilderingen maken op muren om het verhaal van Deventer te vertellen op een nieuwe eigenwijze manier.

De 1250 jaar oude dame, zoals zij ook wel liefkozend wordt genoemd die zo prachtig aan de IJssel ligt, voelt als een warm nest voor haar inwoners.

Havenkwartier

Aan de rand van het centrum vind je het Havenkwartier. Ooit een bedrijvige binnenhaven, tot de handel over het water afnam en het gebied in verval raakte. 10 jaar geleden is er nieuw leven in het Havenkwartier geblazen. Van een oude haven is het doorontwikkeld naar een creatieve broedplek. Met een mix van creatieve ondernemers, kunstenaren en horeca. Je kunt er zelfs overnachten in een kunstwerk: GLXY. Waar je het gevoel krijgt dat je in een spaceshuttle verblijft.

Aflevering terugkijken? Klik hier!

Voor een Deventenaar is het zien van de skyline pas echt thuiskomen