Hanzestad Deventer is het misschien wel het mooist vanaf de IJssel. Zodra je voet zet op de Wellekade, ruik je haast de Deventer koek al. Loop je door de kleine steegjes van de historische binnenstad, dan waan je je terug in de tijd van de middeleeuwse koekenbakkers. Maar ook het hedendaagse Deventer vervult de harten van de kunst- en cultuurliefhebber, met talloze evenementen van on-Sallandse proporties.

Overijssel verrijkt je

Prachtig historische binnenstad

De binnenstad zit vol verrassingen. Overal waar je komt zijn steegjes. En kijk niet raar op als je midden in de stad ineens een doorkijkje hebt naar het vrije landschap aan de andere kant van de IJssel. Een gids zal je vertellen dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is. Hij zal je langs alle de rijkversierde gevels leiden in het Bergkwartier en het Noordenbergkwartier. Je zult leren dat het een belangrijke havenstad was binnen het Hanzeverbond en de stad in de middeleeuwen een grote welvaart kende. Maar wat je ziet en voelt, dát is haar geschiedenis.

Deventer op Stelten

Wandelend over de kasseien in het centrum is het moeilijk voor te stellen dat hier ieder jaar een weekend lang mensen op metershoge stelten lopen. Toch is het zo. In het eerste weekend van juli staat heel Deventer naar boven te kijken naar buitentheatervoorstellingen van letterlijk hoog niveau: Deventer op Stelten. Dan komen de steltenlopers echt overal vandaan, om in de stad een daverend optreden te geven. Er zijn zo’n 150 voorstellingen, nieuwe en terugkerende acts. Dus je kunt gerust elk jaar komen, er is steeds weer wat nieuws te beleven.
Deventer op Stelten

Dickens Festijn

Als je zo’n historische stad als decor hebt, waarom zou je daar niet optimaal gebruik van maken? Dat dachten de bewoners van de Walstraat in Deventer ook. Daarom organiseren ze al krap een kwart eeuw ieder jaar in december het Dickens Festijn. De middeleeuwse straten van het Bergkwartier veranderen dan in de steegjes van een oud Engels stadje. De historische wijk wordt dan bevolkt door personages geïnspireerd op de boeken van Charles Dickens. Je drinkt er een glaasje hot wine of hot chocolate, zingt en luistert naar christmas carols en als je niet oplet word je ‘beroofd’ door een Engels straatschoffie.

Historisch decor in Deventer

Deventer Boekenmarkt

Wie Deventer wil zien en tegelijkertijd struinen over een kilometerslange boekenmarkt, kan het beste begin augustus komen. Dan is er de Deventer Boekenmarkt. Op de eerste zondag van augustus staan er bijna 900 boekenkramen opgesteld. Van 09.30 tot 17.00 uur kun je langs de IJssel door duizenden boeken snuffelen. Ben je op zoek naar iets specifieks, kom dan vroeg: de eerste bezoekers zijn al om 07.00 uur present.

Deventer Boekenmarkt

Hotels

Wil je zo veel mogelijk meekrijgen van wat Deventer te bieden heeft, dan doe je er goed aan er te overnachten. In de binnenstad vind je er karakteristieke hotels in eeuwenoude panden, zoals De Leeuw, het Gilde en Huis Vermeer. En even buiten de stad zijn indrukwekkende landgoederen ingericht tot comfortabele hotels, zoals Gaia en het IJsselhotel. Die laatste vormen overigens een ideale uitvalsbasis voor mooie natuurwandelingen door het rivierlandschap van de IJssel.

Hotels in Deventer