Typisch Overijssel

De 10 redenen om Deventer, de bruisende Hanzestad aan de IJssel, te bezoeken

  • 5 minuten opladen
  • 26243 x bekeken

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het centrum bestaat uit een wirwar van straatjes die leiden naar mooie pleinen en gezellige terrassen. En de stad is ook nog eens schitterend gelegen aan de IJssel. Wanneer je in Salland bent, mag een bezoek aan de Hanzestad niet ontbreken. En wel om deze 10 redenen:

1. Bruisende Hanzestad aan de IJssel

Deventer is een echte evenementenstad. Bijna elke week wordt er wel wat georganiseerd. De grootste publiekstrekkers zijn de jaarlijkse Boekenmarkt en het Dickens Festijn. De Boekenmarkt is een walhalla voor boekenwurmen. Voor het Dickens Festijn gaat de stad terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. Een ander grootschalig evenement is Deventer op Stelten. De historische binnenstad voelt tijdens dit evenement aan als een groot openluchttheater.

2. Groot aanbod aan winkels

Wandel door de pittoreske binnenstad van Deventer en struin lekker rond door de smalle straten. De Hanzestad biedt een verrassend groot aanbod van bijzondere, grappige, mooie en unieke winkels en galeries. Bij de VVV Deventer in het Penninckshuis, Brink 89, is de ‘Wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes’ verkrijgbaar. Hierin tref je ruim 75 kleinschalige winkeltjes, die allen voldoen aan de criteria: uniek en bijzonder!

3. Heerlijk eten en drinken

In deze bruisende Hanzestad aan de IJssel kunnen de gezellige pleintjes met terrasjes en uitstekende restaurants en lunchrooms uiteraard niet ontbreken. Wanneer je dit verkent, vergeet dan niet om kennis te maken met typische Deventer specialiteiten zoals de Deventer Koek. Bierliefhebber? Dan is een bezoek aan DAVO Bieren Stadsbrouwerij aan te raden. Hier kun je tientallen verschillende bieren proeven en er worden rondleidingen gegeven door de brouwerij. Uiteraard zijn er nog veel meer leuke horecatips. Kijk hiervoor op de website van VVV Deventer.

4. Maak een stadswandeling met gids

Hanzestad Deventer ontdek je het beste door het maken van een stadswandeling met een gids. Je kunt deze stadswandeling elke dag van de week maken tegen een kleine vergoeding per persoon. De wandeling duurt circa 1,5 uur en start bij de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis). Voor groepen, van klein tot groot, is het overigens mogelijk een eigen stadsgids te reserveren op iedere gewenste dag en ieder gewenst tijdstip.

5. Stadwandeling met telefoon

Wil je liever zelf een stadswandeling maken? Zwerf met je telefoon langs het erfgoed middels één van de vijf stadswandelingen, de kinderspeurtocht of wandel op eigen gelegenheid door Deventer. Volg de routes met de gratis izi.travel app en ontvang uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden! Download gratis de izi.travel app, zoek vervolgens naar Deventer, kies jouw VVV Wandelroute en ‘Let’s TRAVEL!’.

6. Wat je niet mag missen in deze Hanzestad

Als je een bezoek brengt aan deze bruisende Hanzestad, dan zijn er twee aanraders om zeker te doen. Als eerste: beklim de toren van de Lebuinuskerk. Vanaf het hoogste punt heb je een fenomenaal uitzicht over Deventer en omstreken. En ten tweede, bezoek Museum de Waag. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland. Deze staat er al sinds de 14e eeuw. Inmiddels een museum, maar vroeger was dit een Weeghuis voor marktkooplieden.

7. De ligging aan de IJssel

Hanzestad Deventer is gelegen aan de mooiste rivier van Nederland: de IJssel. De bijzondere ligging aan de Ijssel biedt volop mogelijkheden voor een dagje recreëren aan het water. Vaar met het voetveer naar de overzijde van de IJssel, plof neer op het Stadsstrand en geniet van de gerechten bij Meadow, of loop vanuit het Stadsstrand naar de bijzondere houtzaagmolen de Bolwerksmolen. Na dit bezoek maak je een wandeling over Landgoed ’t Schol of door de Ossenwaard middels één van de bewegwijzerde Hazepadwandelingen.

Uitzicht vanaf het Sandton IJsselhotel
Uitzicht vanaf het Sandton IJsselhotel

Flaneer ook eens door het oudste stadswandelpark van Nederland: het Worpplantsoen. Tijdens het zomerseizoen is het park vaak decor voor tal van activiteiten en evenementen. Strijk neer in de serre of op het terras van het Sandton IJsselhotel en laat je culinair verwennen met uitzicht op de skyline van Deventer. Liever wat meer reuring om je heen? Kies dan voor een plekje op het terras van buitenbar De Tobbe aan de Welle op het Verlaagde Wellepad.

8. Fietstocht met Gildegids

De ligging van Deventer op de overgang van Salland richting de Veluwe, de Achterhoek en de IJsselvallei, zorgen voor een afwisselend landschap. Iedere donderdag is er een fietstocht in de fraaie omgeving van Deventer onder leiding van Gilde gidsen, die over de interessante bezienswaardigheden vertellen onderweg. De afstanden van de routes variëren tussen de 30 en 65 km.

Bergkwartier
Bergkwartier

9. Kindvriendelijk

Ook voor kinderen is er in Hanzestad Deventer veel te beleven. Trampolinespringen bij Bounz, een speurtocht door het monumentale Bergkwartier, in de zomermaanden lekker spelen op stadsplein de Brink, schaatsen, zwemmen en spelen bij De Scheg en zo kunnen we nog wel even door gaan. Je kinderen zullen zich geen moment vervelen.

10. Ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden

Wie Deventer echt wil beleven, blijft gewoon een nachtje slapen! Er is een ruim aanbod in overnachtingmogelijkheden, van knus familiehotel tot viersterren accommodatie en van bed & breakfast tot een huisje voor jezelf. En wat dacht je van deze bijzondere overnachtingslocaties in deze bruisende Hanzestad aan de IJssel?