Doe-tips

De 4 mooiste evenementen van Deventer

  • 3 minuten opladen
  • 7782 x bekeken

Deventer is een stad met vele bijnamen. Hanzestad, omdat Deventer een onderdeel van het Hanzeverbond is. Koekstad, vanwege de Deventer Koek en het Koekwinkeltje waar deze tegenwoordig nog steeds wordt verkocht. Monumentenstad, dankzij de prachtige monumentale panden in de binnenstad. Maar hoe Deventer het meest bekend is, is als evenementenstad. Een divers aanbod aan grootse en kleinere evenementen die in heel Nederland en daarbuiten bekend zijn. Wist je dat deze evenementen jaarlijks ruim 400.000 bezoekers trekken?

Deventer op Stelten

Artiesten uit de uithoeken van Europa komen in juli naar Deventer voor het grootste theaterfestival van Oost Nederland. Verschillende locaties in het centrum van de stad vormen het theater voor ruim 150 nationale en internationale buitenvoorstellingen. Wist je dat Deventer op Stelten jaarlijks circa 120.000 bezoekers trekt? De acts zijn zeer divers. Grootse producties hoog boven de grond, intieme verhalen dicht bij het publiek of dansende acrobaten door de straten van Deventer. De voorstellingen tijdens Deventer op Stelten komen uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederlands. Prachtige decors, uitbundige kostuums en special effects zorgen voor een bijzondere belevenis voor jong en oud.

Deventer op Stelten
Deventer op Stelten

Boekenmarkt

Deventer staat naast evenementenstad ook bekend als boekenstad. Dat komt doordat Deventer eeuwen geleden al vol zat met drukkerijen, uitgeverijen en boekhandels. Ook wordt de naam in stand gehouden door het evenement dat jaarlijks in augustus plaatsvindt. De Deventer Boekenmarkt bestaat uit ruim 6 kilometer aan kramen en is hierdoor uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa. Het aanbod is zeer divers; kinderboeken, romans, poëzie, literatuur en strips. Om de ruim 850 kramen allemaal te bezoeken gaan sommige mensen al bij zonsopgang op zoek naar dat ene literaire pareltje. Ruim 125.000 bezoekers zullen struinen door de zee aan titels om vervolgens hun boekenkast weer te kunnen aanvullen.

Dickens Festijn

Kerststad; een andere bijnaam. Kerst in het Bergkwartier is namelijk alsof je een 19e-eeuws Engelse stad binnenwandelt. De ruim 950 personages nemen je mee in de vele verhalen van Charles Dickens. Verbaas je niet als je Scrooge, David Copperfield, Oliver Twist of Nicholas Nickleby tegen het lijf loopt. De Carol Singers zullen het tafereel van muziek voorzien. Deze festiviteit wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers waardoor de wachttijd wel tot 1,5 uur kan oplopen. Maar dat is zeker de moeite waard, als je eenmaal binnen bent en kunt genieten van de prachtige klederdracht, versierde straten en acteurs die koste wat het kost in hun rol blijven. Het hele jaar door van Dickens genieten? Bezoek dan het Charles Dickens Kabinet in de Walstraat.

Dickens Festijn
Dickens Festijn

Zomerkermis

De grootste kermis van Oost Nederland staat jaarlijks in het centrum van Deventer. Ruim 75 attracties staan verspreid over de pleinen in de binnenstad. Op de Brink, Nieuwe Markt en het Grote Kerkhof zal weer muziek klinken. Gillende mensen die over de kop worden gedraaid in de booster, of in de rondte gaan in de break dance. Voor de kleintjes zijn er ook verschillende attracties zoals de zweefmolen en mini-achtbaan. Tijdens de eurodag kun je voor kleine prijsjes gebruik maken van de attracties. Met een suikerspin in de hand is dit evenement weer een sensatie voor iedereen.