Doe-tips

De stadswandeling door historisch Deventer: een onvergetelijke ervaring

  • 3 minuten opladen
  • 11445 x bekeken

Als je loopt , zie je meer. Dat is zeker het geval wanneer je stadswandeling Deventer loopt. In de historische Hanzestad valt veel te ervaren en te ontdekken. En dit doe je al lopend het best. Maar waar te beginnen en hoe alle bekende en minder bekende pareltjes van de stad ontdekken? Door een stadwandeling te maken die elke dag vertrekt vanaf de VVV Deventer. Wat maakt een stadwandeling door Deventer tot een onvergetelijke ervaring?

Maak kennis met historische gebouwen

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. In de 14e en 15e eeuw beleefde Deventer haar gouden jaren. In die tijd was het lid van het middeleeuwse handelsverbond Hanze. Wat Deventer bijzonder maakt, is dat de stad door al die jaren heen het gelukt is om die rijke historie te bewaren. Deventer beschikt over ruim 500 monumenten. Tijdens de stadwandeling maak je kennis met de meeste bijzonder gebouwen, kerken en musea van de stad.

Bergkwartier; één groot monument

De wandeling door Deventer laat je kennis maken met het Bergkwartier. Deze wijk is één van de pareltjes van de Deventer binnenstad. In de smalle straatjes proef je de historie van Deventer en zie je hoe Deventer er honderden jaren geleden heeft uitgezien. Daarnaast word je in deze wijk verrast door de unieke winkels. Vooral in de Walstraat zijn deze in overvloed te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn de Bergkerk, Muntentoren, de synagoge en het stadsplein de Brink met de Waag.

De Waag in Deventer
De Waag in Deventer

Noordenbergkwartier, van historische waarde

Het Noordenbergkwartier is het oudste gedeelte van de stad. Hier waren de Broeders en Zusters van het Gemene Leven gevestigd. Je vindt hier onder andere het oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland en het bestuurlijk centrum van Deventer. Maar het echte topstuk van deze wijk is de Grote of Lebuinuskerk. Zin in een uitdaging? Beklim dan de 220 treden van de Lebuinuskerk en geniet van een schitterend uitzicht over Deventer.

Gevelstenen en ramen

Kijk heel goed om je heen als je in Deventer loopt. Je vindt veel snijramen, ornamenten en gevelstenen. Deze verwijzen naar de geschiedenis van het pand of gebeurtenis in Deventer.

Een ervaren gids die je rondleidt

Tijdens de stadswandeling wordt je rondgeleid door een ervaren gids die je alles kan vertellen over Deventer. Deze gidsen praten vol passie over de stad. Je ziet dus niet alleen veel, maar je kunt er na afloop ook nog eens veel over vertellen. Hierdoor wordt een bezoek aan Deventer nog leuker.

Dagelijkse stadswandeling

Dagelijks worden er in Deventer een stadswandeling georganiseerd door de VVV en Gilde Deventer. De stadswandeling start om 13.30 uur bij de VVV Deventer (Brink 89). De rondleiding duurt circa 1,5 uur. Voor deelname aan deze rondleiding kun je telefonisch reserveren op tel. 0570-710120 of rechtstreeks aan de balie van de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis). Ook in de buitengebieden van Deventer kun je heerlijk wandelen.

Bergkwartier Deventer
Bergkwartier Deventer