Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd ondersteboven van magische Hanzestad Deventer

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 9110 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer beklommen ze de Lebuinustoren in Deventer en zoomden in op de sfeervol verlichte pleinen en middeleeuwse straatjes van de historische stad.

Bekijk video

De hoogtepunten

10:00

De IJssel oversteken

Een goede start: Parkeer je auto gratis aan de overkant van de IJssel. Een pontje vaart je – ook in de winter – naar de overkant. Voor je het weet sta je op het Grote Kerkhof waar je ‘De Lebuïnus’ niet kunt missen. Loop voor een ultiem kerstgevoel even naar binnen. Misschien wil je een kaarsje opsteken of is er een kerstmarkt of expositie.

De Lebuïnuskerk
De Lebuïnuskerk

10:30

Koffie bij Betti

Betti Café
Betti Café

Zin in koffie? Rondom het heringerichte plein zijn volop terrassen. Kijk ook eens naar boven. Gevelstenen herinneren aan vroegere families of functies. Zo ook bij Betti. Herken je Erasmus? Hij bezocht dit pand in de 15e eeuw dagelijks. In de Latijnse School van toen vind je nu een sereen café met mooi zicht op het plein. Misschien is de verrassende binnentuin wel open.

Cuno: ‘Het is nu al waanzinnig! En dan is het nog niet eens kerst!’

11:15

In en om de Overstraatjes

Waag op de Brink
Waag op de Brink

Op naar de Grote Poot – de namen in dit deel van de binnenstad zijn een feest. Check ook de Vleeshouwersteeg, Treurnietsgang en de smalle Spijkerboorsteeg. Het authentieke winkelaanbod houdt niet op. Verdwalen mag. Uiteindelijk kom je altijd uit op de Brink. Daar wachten magische lichtjes en warme chocomelk.

13:00

Lunchen bij Het Volkshuis

Deventenaren houden van lekker eten en drinken. Op en rond de Brink – volgens sommigen het mooiste plein van Nederland - zijn de terrassen altijd gezellig druk. Net om de hoek bij Museum De Waag, in de Kleine Overstraat vind je Het Volkshuis, een ongewoon goed lunchcafé. Je eet er niet alleen lekker maar ook betekenisvol: er werken vooral mensen met een verstandelijke handicap.

Sjoerd: ‘We komen terug voor de oesterzwamkroket. Die was perfect!’

14:00

Het historische Bergkwartier

Dickens
Dickens

Hier vindt op 10 en 11 december het Dickensfestijn plaats. Alsof het nooit anders is geweest. De smalle straatjes kruipen vanaf de Brink omhoog en komen samen op mooi verlichte pleinen. Er zijn vuurkorven om je aan te warmen. Bijna alle personages uit Dickens’ boeken kun je tegen komen. Let wel op: hij was nogal goed in het scheppen van vrekkige en gemene types!

Ook op andere dagen loont een bezoek aan het Bergkwartier. Bewoners zitten tevreden voor hun historische gevels. Locals slijten hun tijd met een praatje of een koffie-to-go van Roemar. De Bergkerk bovenop is een fijne plek. Of neem, nu je er toch bent, een kijkje in het Dickens Kabinet aan de Walstraat (check de openingstijden); waan je je toch nog een beetje in het Victoriaanse Londen…

16:00

Afsluiten bij een eigentijds filmhuis

Mimik
Mimik

Je daalt vanzelf weer af richting de Brink. Neem een drankje of loop via de IJssel- of lager gelegen Wellekade terug naar het pontje. Cuno en Sjoerd crashten bij Mimik (tegenover de afvaart van het pontje), een eigentijds filmhuis met een continu programmering. Ze kwamen voor een biertje en eindigden - nog net niet met de beentjes omhoog - in een van de filmzalen.

19:00

Het pontje wacht tot 23.00 uur