Hanzestad Doesburg

  • 2 minuten opladen
  • 2889 x bekeken

De stad van de mosterd, dat is Doesburg. Deze Hanzestad heeft van alles te bieden. Ja, ook naast de overheerlijke mosterd. De ligging is fraai, de geschiedenis bijzonder en de winkels gezellig. Welkom in Doesburg!

Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten; zestig jaar eerder dan Amsterdam. De ligging was strategisch, aan de uitmonding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel. Het plaatsje groeide tijdens het Hanzeverbond uit tot een versterkte nederzetting met vier robuuste stadspoorten. Al in de 13 eeuw was Doesburg uitgegroeid tot een belangrijk administratief centrum van een groot gebied dat reikte tot het Duitse Emmerich. Een stad waar de geschiedenis je niet van kan ontgaan.

Een venige burcht

Splits je Doesburg op in ‘does’ en ‘burg’, dan kun je naam ontraadselen. Does betekent namelijk venig, moerassig gebied, terwijl burg zowel op berg als burcht kan duiden. Dat klinkt een beetje sappig, maar de mix met moderne architectuur, knusse boetiekjes, fijne speciaalzaken en gezellige terrassen maakt dat je er niet meer weg wilt.

Stadswandeling in Doesburg

Doesburg heeft zoveel te bieden, dat je graag een extra paar ogen had willen lenen om alles te kunnen zien. In deze stad vind je genoeg redenen om nog een keer terug te keren. Zo telt Doesburg alleen al meer dan 150 monumenten. Een rondwandeling is dan ook een aanrader. Wandelen door de historische binnenstad is teruggaan in de tijd. Aan het stratenpatroon is in geen eeuwen iets veranderd en de oudste panden staan er nog bij zoals ze zeven eeuwen geleden verrezen. In één van deze straatjes vind je de alom bekende Doesburgsche Mosterdfabriek. Hier zie je hoe de bekende grove mosterd wordt gemaakt. Een echte historische hotspot. Vergeet niet een potje mosterd mee te nemen naar huis.

Omgeving van Doesburg

Even ontspannen aan de drukte? Vanuit deze Nederlandse Hanzestad volg je mooie fiets- en wandelroutes als het Graafschapspad, het Hanzestedenpad of de Gelderse Kastelenroute. En: Je bent in no-time in het prachtige natuurgebied de Veluwezoom. Ontspannen kan ook heel goed aan de IJssel. Koop een lunch in de binnenstad en peuzel die op terwijl je geniet van het reflecterende zonlicht op het water.