Typisch Overijssel

Ontdek vissersstad Elburg

  • 2 minuten opladen
  • 2702 x bekeken

Ooit lag het aan de Zuiderzee, woonden hier vissers en galoppeerden er ridders. We hebben het over Hanzestad Elburg, dé vissersstad van de Hanze. Dit charmante, kleine stadje laat je oren klapperen en je hart sneller kloppen.

Liggend tussen Zwolle en Harderwijk is deze bijzondere, goed bewaarde middeleeuwse stad een echte eye-catcher. Sinds 1637 staat Elburg vermeldt als één van de Hanzesteden van Nederland.

De Zuiderzee

De Zuiderzee was tijdens de middeleeuwen een belangrijk bron van voedsel, maar vormde tegelijkertijd een serieuze bedreiging bij zwaar weer en storm. Tot halverwege de 20e eeuw was het een vissersstad aan de Zuiderzee, maar door de komst van de afsluitdijk en drooglegging kwam Elburg in de polder te liggen. De geschiedenis van Elburg staat voor visserij, verplaatsing van de stad en rijkdom tijdens het Hanzeverbond.

Kaarsrecht stratenpatroon

De oude schepen die in de haven liggen houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. De stad is omringd door een klassieke slotgracht. Fijn voor mensen die snel verdwalen: binnen de stadsmuren vind je een kaarsrecht stratenpatroon. Laat je verleiden door de smalle steegjes, schitterende torens en muurhuizen. Maak een wandeling door het havengebied, eet een visje op de Vischmarkt of ontdek Elburg vanaf het water.

Monumentale panden

Alleen al binnen de muren vind je meer dan 250 monumenten. Een van de meest iconische gebouwen vandeze Nederlandse Hanzestad is het Agnietenklooster. In dit rijksmonument vind je nu Museum Elburg. Bekijk ook de enige overgebleven stadspoort: de Vischpoort. Deze toren deed dienst als verdedigingstoren en is te beklimmen. Bovenaan word je beloond met een mooi uitzicht over Elburg.

Hanzestad aan het Veluwemeer

Het kleine Elburg ligt aan het Veluwemeer en aan de rand van het mooie natuurgebied De Veluwe. Hier kun je prachtig wandelen en fietsen door het bos en over de heide. In de omgeving van Elburg kun je flink wat kilometers fietsen langs landgoederen, door het boerenlandschap met slingerende kreken en riet waar vogels zich verschuilen. Ten westen van ’t Harde vind je stuifzandgebied en voor wandelaars zijn er prachtige wandelpaden. Ga je een dag of weekend naar Elburg, neem dan je fiets mee of huur een fiets in het stadscentrum. Zo kun je ook één van de andere Nederlandse Hanzesteden bezoeken, zoals Hattem of Harderwijk.