Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd ondersteboven van grootstedelijk hart in Oost-Nederland: Enschede

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 9889 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer zijn ze in het grootstedelijk hart van Oost-Nederland: Enschede. Ze vielen van de ene in de andere verbazing over de stad. Met de Grote Kerk op de Oude Markt als hoogtepunt van de dag. Klaar voor jouw volgende citytrip?

Bekijk video

De hoogtepunten

10:30

First we drink the coffee

De Oude Markt met de Grote Kerk is een prima start van de dag. Parkeer je auto dichtbij. Bijvoorbeeld in de Irene Garage. Keuzestress welk terras je kiest? De Kater is altijd een goed idee. Ook als je geen student bent.

Sjoerd: De toren van de Grote Kerk is onder meer op Open Monumentendag te beklimmen.

Sinds 1950 heeft het carillon van de Grote Kerk 49 klokken. Deze klokken worden bespeeld door een grote speeltrommel die is aangesloten op hamers aan de buitenkant van de klokken. Dit automatisch speelwerk zorgt ervoor dat er van ‘s ochtends tot ‘s avonds elk kwartier een korte melodie klinkt.

Van bovenaf is het een en al gezelligheid: de Oude Markt staat bomvol terrassen. Eromheen zie je kronkelende steegjes met winkels en restaurants.

Grote Kerk van bovenaf
Grote Kerk van bovenaf

11:00

Haverstraatpassage en Stadsgravenstraat

Je kunt natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan maar er is ook een handige stadwandeling die je langs alle historische en hippe plekjes van de binnenstad leidt. Hij is 2,5 kilometer lang en je doet er een halfuurtje over, …zeggen ze. Wedden dat je er met al die verleidelijke winkels langer over doet? Voor je het weet is het tijd voor lunch. De stadswandeling gaat door de Haverstraatpassage en de Stadsgravenstraat. Daar vind je behalve eigentijdse interieur- en kledingwinkels ook hippe lunchplekken.

12:00

Lunchplek: het Bolwerk

Een unieke lunchplek is het Bolwerk. Een ouderwetse bruine kroeg en van oorsprong een militair verdedigingswerk. Het is nu het oudste (eet)café van Enschede (1904). Dichter Willem Wilmink wilde er maar wat graag begraven worden:

Begraaf mij onder 't Bolwerk, want al is crematie netter, ik wil boven stappen horen en het lied van Stormy Weather.

  • Willem Wilmink, 1936-2003
14:00

Door naar Roombeek

De stadswandeling eindigt iets verderop op het Willem Wilminkplein. Een ijsje van der Poel is een must do in Twente.

Cuno: Iets verderop ligt Roombeek: de wijk die na de vuurwerkramp in 2000 helemaal nieuw is opgebouwd. En hoe!

Deze woonwijk werd op 13 mei 2000 weggevaagd door een ramp die over de hele wereld bekend is geworden als de 'Vuurwerkramp Enschede'. De wijk is inmiddels volledig heropgebouwd. De tragiek van toen en de architectonische hoogstandjes van nu zijn een indrukwekkende combinatie. Loop door de wijk, download een app of informeer naar een rondleiding roombeek.

Architectonische highlights in Roombeek
Architectonische highlights in Roombeek

15:30

Tijd voor wat (kunst)geschiedenis

In Roombeek kun je de Museumfabriek niet missen. Dit eigentijdse en verrassende ‘streekmuseum’ is gevestigd in een prachtig oud fabriekspand. Je vindt er een deel van de nalatenschap van de textielindustrie. Kijk je liever naar kunst? Bezoek dan het dichtbij gelegen Rijksmuseum Twenthe. Naast de vaste collectie met middeleeuwse kunst en oude meesters zijn er altijd spannende tentoonstellingen.

Cuno: nooit geweten dat er in Twente ook een Rijksmuseum ligt.

17:00

Het terras op

Schuin tegenover ‘het Rijks’ vind je Het Paradijs met een goddelijke binnentuin. Een veganistisch restaurant dat je eigenlijk gezien moet hebben. Of slenter op je gemak terug naar de Oude Markt en vind een plekje in de schaduw van de Grote Kerk. Als je iets doorloopt, de Langestraat in, kom je bij Bar en restaurant Bardot. Hun binnentuin is misschien wel het best bewaarde geheim van de stad.

Binnentuin Bardot
Binnentuin Bardot

20:00

Terug naar de auto