Liefde op het tweede gezicht

Secil Arda over Twente: Enschede is een wereldstad

  • Geschreven door Secil
  • 3 minuten opladen
  • 3076 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

Na mijn studie in Duitsland en stage in Noord-Amerika kreeg ik een managementfunctie bij Van Delden AG in Gronau. Al bij de eerste keer in de ochtendglorie naderend via Münsterland zag ik hoe mooi de omgeving was. Toen snel ontdekte ik Enschede. Het cultureel centrum van Twente, vol energie waar veel te beleven valt. Als wereldburger voel ik mij in Enschede thuis, groots maar toch overzichtelijk. De textielindustrie heeft de identiteit van de stad bepaald, ik ben er zeker trots op.

Het Volkspark in Enschede
Het Volkspark in Enschede

In de negentiende eeuw was er veel werkgelegenheid. Dit trok vele arbeidsimmigranten aan, eerst uit Drenthe, Groningen en Friesland. Daarna kwamen ze uit het buitenland. Toen was Twente economisch de sterkste regio en droeg landelijk vergeleken de meeste belastingen af. De eerste Nederlandse banken zijn hier ontstaan. De Twentsche Bank (huidige ABN Amro), Landbouwbank (huidige Rabobank) en Providentia (huidige SNS bank).

Het eerste stedelijke park, het Volkspark ontstond hier, eerder dan het Vondelpark in Amsterdam. De Enschedese textielfabrikanten hebben als eersten in de negentiende eeuw voetbal naar Nederland gehaald. De eerste voetbalclub van het gehele land werd hier opgericht. In de jaren zestig van de vorige eeuw was Enschede gezegend met de vele popbands onder de noemer Textielbeat. Enschede heeft de oudste marathon van Nederland. Ooit is Poetry-International ook hier ontstaan. Natuurlijk is het ook de stad van Willem Wilmink en Harrie Bannink.

Tegenwoordig is Enschede een aantrekkelijke studentenstad met Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Vele nationaliteiten geven de stad een positieve kleur. Enschede werd al eens gekozen tot de beste studentenstad van Nederland. Vergeet niet de gezellige Oude Markt. Natuurlijk ben ik trots op onze voetbalclub FC Twente, sport verbindt. Ook bouwkundig is Enschede een interessante stad.

Het op een na mooiste stadhuis van Nederland staat hier. De prachtige, neogotische Sint Josephkerk gebouwd door J. Cuypers met fresco’s van Joan Collette, het Rijksmuseum Twenthe met een fantastische kunstcollectie en het Nationaal Muziekkwartier zijn juwelen van bouwkunst. Enschede heeft grootstadallure, waar je gezellig kunt winkelen, uitgaan en van kunst en cultuur kunt genieten. Dagelijks bezoeken vele toeristen de stad.

Vooral ben ik trots op het nieuwe ziekenhuis MST en het Koningsplein met prachtige kunst. MST is erin geslaagd in het nieuwe ziekenhuisgebouw voor de patiënten een rustgevende healing environment te creëren met vele atria, goed voor het genezingsproces. Het gebouw staat in het hartje centrum, is toegankelijk en vervult een centrale rol in Enschede en omgeving. Ook als traumacentrum voor deze regio is MST bereikbaar voor de patiënten uit de Duitse grensregio. De ontwikkelingen in de stad maken mij blij en ik ben als Enschedese zeer trots op deze stad.

Geschreven door Secil

Was gemeenteraadslid en kroonlid adviesorgaan regering. Had management functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Was directeur Instituut Emancipatieontwikkeling en voorzitter landelijke databank hoogopgeleide vrouwen. Is voorzitter Participatieraad Ouderen Overijssel, lid Cliëntenraad Medisch Spectrum Twente en docent volwasseneducatie in Duitsland. Getrouwd, een dochter.